Omgevingsbedieningen

Focal Meditech BV levert diverse types omgevingsbedieningen waarmee vanaf één plek alle elektrische en/of infrarode apparaten thuis of in een werkomgeving bediend kunnen worden. Een omgevingsbediening maakt het ook mogelijk om op afstand bijvoorbeeld deuren of gordijnen te openen en te sluiten, dit in combinatie met een voorziening zoals een elektrische deuropener. De omgevingsbediening kan op een rolstoel geplaatst worden maar plaatsing op een vaste plek thuis of op kantoor is natuurlijk ook mogelijk. De verschillende omgevingsbedieningen hebben elk hun eigen kenmerkende eigenschappen.

Omgevingsbedieningen worden gebruikt door personen die problemen ervaren in de bediening van apparaten of met objecten in hun omgeving. Gebruikers zijn vaak personen met problemen in de handfunctie, mobiliteit of met beperkte energie. Omgevingsbedieningen maken een veel gemakkelijkere bediening mogelijk, helpen om afstanden te overbruggen en dragen bij aan zelfstandigheid en comfort.

Focal investeerde in de komst van heel functionele en handige systemen die veelal gebruik maken van zeer recente technologie. Op deze wijze kan het meest geprofiteerd worden van moderne technologieën als bus systemen en internet gebaseerde systemen. Maar ook langer in gebruik zijnde technologieën als infrarood en radiofrequentie kennen wij volop en passen deze toe wanneer dit de beste oplossing is.

Kenmerkend voor Focal is het feit dat wij in staat zijn om diverse systemen met elkaar te verbinden tot één logische, handige oplossing. In bediening vanaf de rolstoel mag Focal zich zeker specialist noemen. Dat leidt tot handige maar ook kosteneffectieve vormen van omgevingsbediening. Vanuit onze achtergrond kunnen wij hierin aanmerkelijk verder gaan dan hetgeen tot dusverre gebruikelijk was.

Omgevingsbediening: Ontvangers (speciale zenders: IR) (Tablet: IR, RF, Wifi en IP)
Wanneer de omgeving aangestuurd dient te worden middels een zender heb je ook altijd een ontvanger nodig. Het signaal dat wordt verzonden dient immers ergens aan te komen. Focal heeft diverse ontvangerssystemen voor speciale zenders, vaak gebaseerd op Infrarood en voor de tablet. Met name de tablet biedt meer mogelijkheden voor de manier van communicatie richting de omgeving. Focal biedt op ieder gebied bepaalde oplossingen aan die het meest effectief en kosten efficiënt zijn.
Verder >
Tablet interfaces voor omgevingsbediening
Wanneer gebruik wordt gemaakt van de tablet als zender voor een omgevingsbedieningssysteem zal er ook een interface gemaakt moeten worden voor de gebruiker. Dit is het scherm dat de gebruiker ziet op de tablet en waarmee de functionaliteiten in de omgeving bediend kunnen worden. Deze interface kan is in de meeste gevallen geheel aanpasbaar: voor iedere gebruiker een passende lay-out gemaakt worden. Focal maakt deze lay-outs voor de gebruiker.
Verder >
Bediening van de tablet als zender
De tablet maakt gebruik van een touchscreen. Alle functionaliteiten van de tablet worden hierdoor bediend met de hand en vinger. Voor mensen met een lichamelijke beperking is dit in veel gevallen niet mogelijk. Focal is daarom gaan zoeken naar oplossingen die het mogelijk maken de tablet op een alternatieve manier te bedienen. Het toegankelijk maken van de tablet maakt het uiteindelijk mogelijk de omgeving aan te sturen, maar biedt ook andere mogelijkheden: onderhoud van sociale contacten, internet, e-mail etc. De gebruiker wordt vrijer en minder afhankelijk van anderen. Daarnaast is het ook mogelijk om meerdere hulpmiddelen te integreren in één apparaat zoals een tablet gebaseerd communicatiehulpmiddel.
Verder >
Omgevingsbediening: dedicated zenders (Gewa, KEO, Picomed)
Focal heeft speciale zenders, vaak op infrarood basis, beschikbaar voor de draadloze communicatie met objecten in de omgeving. Ze zijn geschikt voor gebruiker door zowel lopende als rolstoel gebonden gebruikers. De bediening ervan is aanpasbaar en de zenders worden individueel ingeregeld. Focal kent een ruim aanbod.
Verder >
Speciale bedieningen: Het Easy Rider systeem (Magic Drive)
Het Easy Rider systeem is een compleet systeem waarmee zowel de rolstoelbesturing als de omgevingsbesturing gerealiseerd kan worden. Daarnaast zitten er communicatie ondersteunende functies in waarvan de gebruiker gebruik van kan maken. Er is dus maar één systeem nodig voor diverse functies!
Verder >
Omgevingsbediening geïntegreerd in de rolstoelbesturing
Het besturingssysteem van de elektrische rolstoel met zijn elektronica maakt het voor de gebruiker mogelijk zijn rolstoel voort te bewegen, zijn verlichting te bedienen en zijn stoelvertellingen te regelen. Binnen de Nederlandse markt kunnendrie grote fabrikanten en typen van rolstoelelektronica onderscheiden worden die veel voorkomen. Focal kan deze besturingen op basis van individuele vereisten instellen, zo nodig van specifieke bedieningselementen voorzien en hier functie voor besturing van de omgeving aan toevoegen, zodat een efficiënte totaaloplossing ontstaat.
Verder >


 

Deel deze pagina