Hansje Janssen, kreeg op 34 jarige leeftijd ALS, in het kraambed van zoon Jesse.


30-3-2020 | Hansje is opgegroeid in Malden onder Nijmegen. Een prachtige onbezorgde jeugd met alle kansen voor het oprapen! Een zeer “rijke” tijd. Inclusief een prachtig woonhuis met grote tuin.

In het najaar van 1992 is zij haar partner tegengekomen en in ’s-Hertogenbosch gaan wonen. Een jaar later is Hansje afgestudeerd als fysiotherapeut en daarna is zij in Rosmalen bij een particuliere praktijk gaan werken. In 1998 heeft zij deze praktijk overgenomen en ook een tweede studie namelijk manueel therapie gestart. ‘Drukke, maar fantastische jaren!’ zegt Hansje.

Hockey heeft vanaf haar 8e jaar een zeer belangrijke rol in haar leven gespeeld. Ze speelde bij hockeyclubs als Union, Hilversum en ’s-Hertogenbosch en zelfs in Nederlandse jeugdelftallen en Oranje onder 21. De sociale contacten die uit 35 jaar hockey voortvloeien zijn haar enorm dierbaar.

Op 20 maart 2003 werd haar prachtige zoon Jesse geboren. Jesse betekent ‘geschenk’ en dat is hij nog steeds, elke dag. Bijna tegelijk met de geboorte van Jesse werd Hansje ziek. Tien dagen na de geboorte werd zij wakker met verlamming verschijnselen en dit bleek de bizarre spieraandoening ALS. De eerste drie, vier maanden waren een hel voor haar. Wat moet je doen als de specialist in het Radboud zegt dat je 2005 niet zal halen? Na een half jaar begon zij mentaal op te krabbelen en weer zin in het leven te krijgen. Hansje probeerde zichzelf nuttig te maken en hielp waar ze kon. Op de hockeyclub, nieuwe Nederlanders met de Nederlandse taal etc. Alles met de (spraak) computer, doet ze zelf!

In september 2012 was haar uitademing onvoldoende en werd zij afhankelijk van een beademingsapparaat. Dat bracht tevens met zich mee dat zij afhankelijk werd van het collectieve rolstoelvervoer. Taxi’s die veel te vroeg of laat komen, de taxi rijdt weg als je niet meteen ingeladen kunt worden en chauffeurs die niet kunnen omgaan met beademing of volledig verlamde mensen. Deze zaken hebben ertoe geleid dat Hansje de stichting Coassistencia op heeft gericht. Een stichting voor rolstoelvervoer waar men een auto kan huren tegen een schappelijke prijs. Inmiddels hebben zij twee auto’s en kunnen ze veel mensen blij maken!

Nu, volledig verlamt en rolstoel gebonden, probeert Hansje een zo gelukkig en nuttig mogelijk leven te leiden en gaat ze graag naar buiten en/of hockeyen kijken. Haar rolstoel zat niet prettig en vooral de hoofdsteun veroorzaakte veel pijn waardoor zij het niet erg lang in de rolstoel kon volhouden. De adviseurs van Focal Meditech Jan Overhuijs en Michiel Geilen hebben een prettige elektrische hoofdsteun op de rolstoel geplaatst en met zorg afgesteld. Hierdoor kan ze weer comfortabel een hele dag in de rolstoel vertoeven!

 

Deel deze pagina