De dynamische armondersteuning ‘TOP/HELP’

De ‘TOP’ is een armondersteuning die is opgebouwd uit een onderarmschaal, een handondersteuning en diverse verlengarmen. De diverse onderdelen kennen een heel hoogwaardige lagering, en daardoor zeer geringe weerstand. Rotatieblokken maken tal van instellingen mogelijk.

De ‘HELP' is een unieke component, die ook verticale verstelling mogelijk maakt – bijvoorbeeld voor het zelfstandig eten en drinken. Verticale verstelling wordt bereikt door middel van een elastisch koord dat zich bij de neergaande beweging spant en de energie van de gebruiker opslaat om deze bij opwaartse bewegingen weer af te geven. De ‘TOP’ wordt vrijwel altijd in combinatie met de ‘HELP’ component geleverd en de armondersteuning is dan bekend als de TOP/HELP.

Veel aandacht is besteed aan uiterlijk en afwerking van alle materialen. Doordat meerdere onderdelen onder de armschaal liggen, blijven deze tevens meer uit het oog. De ‘TOP’ is op diverse plaatsen monteerbaar: zowel op rolstoelen als op stoelen en aan tafels. Tweezijdige toepassing is mogelijk. Individuele aanpassingen zijn eveneens mogelijk.

De dynamische armondersteuning ‘TOP’ is een uiterst duurzame armondersteuning die al vele jaren haar functionaliteit bewijst. Het product is allengs verder doorontwikkeld. De mechanische versie is ook leverbaar met blokkeerbare verlengarm. Het blokkeren maakt het mogelijk om de onderarm te stabiliseren, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een activiteit die precisie vergt of ten behoeve van het afsteunen.

Top/Help werking

De Top/Help is een basisproduct in het assortiment dynamische armondersteuningen van Focal. Het gaat hier om de mechanische versie van een armondersteuning die de arm van de gebruiker van onderaf benadert. Er bestaat ook een elektronisch bekrachtigde versie. De Top/Help is aanzienlijk doorontwikkeld en daarmee zeer betrouwbaar en duurzaam. Er zijn tevens tal van componenten beschikbaar die toestaan om het hulpmiddel optimaal op maat te maken. De werking berust op een veermechanisme, dat bij de neergaande beweging van de onderarm energie opslaat. Deze energie wordt teruggegeven bij het naar boven bewegen. Hierdoor lukt het beter om de arm tegen de zwaartekracht in te bewegen. Een groot voordeel van dit type armondersteuningen is de geringe zichtbaarheid. Bij dit type armondersteuningen moet, in tegenstelling tot de types die de arm van bovenaf benaderen (de Sling- types) wel geleerd worden wat het beloop van de gesteunde beweging is.

Marga Willemsen: heel tevreden met mijn Top/Help op een trippelstoel

‘Maar waarom is het zo moeilijk om informatie over hulpmiddelen te vinden?’

Onze gebruikster van de maand is Marga Willemsen (51), een alleenstaande vrouw te Gendt, Gelderland. Marga gebruikt één hulpmiddel van Focal en wel een echte klassieker, de armondersteuning Top/Help. Dat het juiste hulpmiddel bij de juiste gebruiker helpt om een aanzienlijk mooier, zelfstandiger bestaan te leiden bewijst Marga. Elke dag weer is ze creatief bezig en maakt iets van haar bestaan. Ze vertelt er graag over.

Vrijwel aan de splitsing van Rijn en Waal ligt Gendt, zo’n kleine plaats waar je niet zomaar komt. Mooi is het er wel. Marga woont er in een rijtjeshuis in een rustige straat. Ze kwam op 32- jarige leeftijd na een fijne tijd in de horeca vanwege haar aandoeningen thuis te zitten. Ze werd al op jonge leeftijd geplaagd door fibromyalgie en artrose, later gevolgd door een verlamming aan haar linker zijde. Marga heeft te kampen met een conversiestoornis die zich meer recent openbaarde. De gevolgen zijn niet gering. Marga loopt korte afstanden met een vierpoot en kan haar linkerarm nauwelijks heffen; de linkerhand kan ze alleen als ondersteunende hand inzetten. Haar woning is aanzienlijk aangepast met onder anderen een traplift. Deze gebruikt ze momenteel echter niet omdat er sprake is van epileptische aanvallen. Het wereldje van Marga is dus klein maar haar scootmobiel vergroot deze wel aanzienlijk. Ze is er regelmatig mee in het centrum te vinden of rijdt met haar hondje, een leuke zwart-witte shih tzu, in het buitengebied.

Marga vult haar dagen, behalve met buitenactiviteiten, in belangrijke mate met karweitjes en creatieve bezigheden binnenshuis. Momenteel is ze heel veel bezig met kleurplaten die ze met heel veel precisie en een goed kleurgevoel inkleurt. Ze kookt heel graag, het weer kunnen koken was een belangrijke reden voor het verkrijgen van een Top/Help. Binnenshuis gebruikt ze vrijwel de gehele dag een trippelstoel met elektrische hoogteverstelling. In combinatie met de hierop gemonteerde Top/Help is ze nu beter in staat om tweehandige activiteiten uit te voeren. Hierbij houdt haar linkerhand vooral objecten zoals de kleurplaten, de krant of schoon te maken groente vast. Haar hele lichaamshouding lijkt door de armondersteuning ook te verbeteren. De Top/Help helpt haar tevens bij het aan- en uitkleden.

Marga is heel tevreden met haar Top/Help in combinatie met de trippelstoel. In dit geval was het haar ergotherapeut die haar attendeerde op het bestaan van een dergelijk hulpmiddel. Marga kent zelf goed de weg wanneer het gaat om aanpassingen en voorzieningen, maar meent dat informatie hierover moeilijk te vinden is. Dat zou beter moeten, en overheid en gemeentes zouden hier meer aan moeten doen als zij de zelfstandigheid van gehandicapten serieus willen nemen. Ze is inmiddels een informatiebron voor mensen in haar omgeving, en wil te zijner tijd een actievere rol in de gehandicaptenbeweging gaan spelen. Gehandicapt zijn noemt Marga gemakkelijker in een dorp. Omdat zij al jaren in de kleine plaats Gendt woont, kennen veel mensen haar en helpen bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Buren spelen gelukkig ook een belangrijke rol in het behoud van haar zelfstandigheid.

Alles beschouwend heeft Marga te kampen met diverse aandoeningen die een uitdaging vormen voor de hele persoon, zowel lichamelijk als psychisch. Haar antwoord om een zinvol bestaan te leiden is eveneens veelzijdig: creativiteit speelt een grote rol naast een goede inzet van hulpmiddelen en het aangaan van veel sociale kontakten. Ze blijft ook steeds bezig. Dat bewonderen wij in Marga!

 

Video:

 

 

Foto's:

 

Voor Top/help is downloadbare documentatie beschikbaar.
Klik hier om de documentatie te bekijken.

 

Deel deze pagina