Voor mensen met een lichamelijke beperking zijn eenvoudige bewegingen vaak al een probleem. De weg naar meer zelfredzaamheid kan ingezet worden middels geavanceerdere systemen die de huidige rolstoelbesturingssystemen uitbreiden. Deze uitgebreide besturingssystemen bieden functies die tot meer zelfstandigheid leiden. Eén van die systemen is het Easy Rider systeem.

Het Easy Rider systeem is een compleet systeem waarmee zowel de rolstoelbesturing als de omgevingsbesturing gerealiseerd kan worden. Daarnaast zitten er enkele communicatie ondersteunende functies in. Er is dus maar één systeem nodig voor diverse functies!

Met het Easy Rider systeem kunnen onder andere de volgende handelingen op het gebied van omgevingsbediening aangestuurd worden:

  • Deuren openen
  • Audio, tv en video/dvd apparatuur bedienen
  • Verlichting schakelen
  • Telefoneren
  • Computer aansturen
  • Bed verstellingen gebruiken
  • Thermostaat regelen

Dit alles is gebaseerd op basis van Infrarood communicatie.

Naast het gebruik van het Easy Rider systeem op de rolstoel is het ook mogelijk om het systeem los te koppelen en te gebruiken als een ‘stand-alone’ systeem. Hierbij kan het display bijvoorbeeld bij het bed geplaatst worden of op een handbewogen rolstoel. De functionaliteiten van het Easy Rider systeem blijven hetzelfde, op de rolstoelfunctie na uiteraard. Een tweede systeem is hierdoor overbodig.

Het Easy Rider systeem kan alleen geplaatst worden op rolstoelen die uitgevoerd zijn met DX(2) of R-net elektronica. Dit zijn overigens erg veel rolstoelen. Het systeem vrij eenvoudig te programmeren en aan te passen naar de wensen van de gebruiker.

Het Easy Rider systeem kan behalve met de standaard joystick ook aangestuurd worden met diverse bedieningssystemen. Deze maken het systeem voor iedere persoon, ongeacht der aabwezige beperkingen, bedienbaar. De volgende mogelijkheden zijn er:

Compacte joystick
Dit is een standaard proportionele joystick in een compacte behuizing. Deze is eveneens leverbaar in een ‘light-versie’, met een ingebouwde ‘tilt-sensor’ en uitgevoerd als kinbesturing.

Mini joystick
Deze proportionele mini joystick kan met een minimale inspanning (

VIC CCD vingerjoystick
Dit een contactloze proportionele joystick die zonder enige kracht bediend kan worden.

Tabletbesturing
Dit is een duurzame, vlakke bedienplaat van 31 bij 24 cm waarbij de eigen hand fungeert als proportionele joystick.

Proportionele voetbesturing
Dit is een proportionele besturing om de rolstoel volledig met de voet te besturen.

Tash micro light
Door de bovenzijde licht aan te raken wordt de micro light geactiveerd

Piko schakelaar
Externe schakelaar van 30 of 50 mm. Deze functieschakelaar kan op verschillende plaatsen gemonteerd worden en men kan de rolstoel hiermee eventueel scannend bedienen.

De bewoording proportioneel komt vaak voor bij de diverse bedieningssystemen. Dit houdt het volgende in: bij een proportionele bediening zal bij een kleine uitslag van de joystick de rolstoel minder hard rijden dan bij een grote uitslag. Niet-proportionele systemen kunnen in feite alleen in of uitgeschakeld worden. De uitslag van de joystick maakt hier niet uit en de rolstoel zal dus altijd even hard gaan.

Focal is gespecialiseerd in de toepassing van het Easy Rider systeem en kan altijd de juiste producten leveren en installeren. Focal zal altijd inventariseren bij de gebruiker wat diens mogelijkheden en de opties zijn voor een Easy Rider systeem en of de gebruiker hierbij gebaat is. Focal heeft de kennis om hier een gedegen advies in te geven. Daarnaast kan Focal de producten leveren, installeren en programmeren, zodat ze helemaal aan de eisen en de behoeften van de gebruiker voldoen.

 

Deel deze pagina