Sling

De ‘Sling’ is zoals de naam zegt een armondersteuning van het sling- type. Dit betekent dat de arm van de gebruiker van bovenaf benaderd wordt en via een koord met een draagconstrcutie boven de gebruiker verbonden is.

Armondersteuningen van het sling type (‘Sling’, ‘Balancer’) kennen een aantal specifieke voordelen. Ze zijn snel instelbaar (de ‘Sling’ heeft hier een speciale voorziening voor), de arm kan snel en vaak zelfstandig ingelegd worden. Er is geen techniek onder de arm aanwezig en zodoende kan de ruimte op een rolstoel werkblad goed benut worden. De gebruiker botst tijdens het gebruik ook niet snel tegen onderdelen van het mechanisme aan. Eigen aan dit type armondersteuningen is de zwevende situatie van de onderarm die ontstaat.

Zoals alle armondersteuningen van Focal kent de voorziening een zeer robuuste constructie, een heel geringe speling in de verschillende assen en heel hoogwaardige lagers. Ook hierdoor verlopen bewegingen licht.

De ‘Sling’ wordt altijd gemonteerd op een drager zoals een stoel, rolstoel of verrijdbaar onderstel. Tweezijdige toepassing is mogelijk.

Sling werking

Deze armondersteuning maakt gebruik van ophanging en gewichtscompensatie middels een contragewicht. Het ‘wagentje’ aan de draagarm en een slimme uitlijning maken dat de krachten op de arm altijd onder een optimale hoek aangrijpen. Voor het gebruik is zodoende heel weinig spierkracht nodig. De Sling heeft een speciaal instelmechanisme om het hulpmiddel voor een optimale werking snel uit te lijnen. De mate van zwaartekrachtcompensatie kan gewijzigd worden door het afnemen of toevoegen van gewichten in de buis. Twee reservegewichten worden hiertoe meegeleverd.

Het is mogelijk om de Sling, bijvoorbeeld bij vervoer van de rolstoel in een lage bus, snel af te nemen. De Sling kent een bewezen, uiterst duurzame constructie. Voor diegenen die aan de maximale compensatie van de Sling niet genoeg hebben en toch van de karakteristieken van dit type armondersteuning willen profiteren, is een elektrische uitvoering beschikbaar.

Mijn naam is Berendina Spiers. Ik ben gehuwd en 65 jaar oud. Samen met mijn echtgenoot woon ik in een aangepaste woning in een rij in Noord Holland. Sedert twaalf jaar ben ik bekend met de progressieve spieraandoening PSMA. Zelf omschrijf ik deze ziekte nogal eens als een langzaam progressieve vorm van ALS. De aandoening leidt bij mij tot allengs grotere beperkingen. Mijn benen en armen zijn ernstig aangedaan en ik ben volledig rolstoel afhankelijk. De dag breng ik grotendeels in een trippelstoel door, soms afgewisseld met het gebruik van een elektrische rolstoel voor binnen en buiten.
Mijn armfunctie is heel zwak terwijl mijn handfunctie zowel links als rechts nog redelijk inzetbaar is.

Door alle beperkingen kwam mijn zelfstandigheid een aantal jaren geleden steeds meer in het gedrang. Het behouden van de mijn arm- en handfunctie had natuurlijk een grote prioriteit. In die periode trof ik in een aangepast vakantieverblijf een dame die een Sling gebruikte. Ik vond het een heel zichtbare oplossing, maar raakte erg overtuigd van de functionaliteit ervan. Zodoende ben ik in 2011 een Sling voor mijn rechter arm gaan gebruiken. Er vallen steeds meer mogelijkheden bij mij weg. Dit was de reden om in 2013 ook een Sling links aan te vragen. De Slings kennen enkele individuele aanpassingen. Dit betreft de armopvang en het stangetje tussen de armopvang en de kabel van de Slings. Aan dit stangetje bevindt zich nu een snelsluiting waarmee ik zelf het kiepmoment van de onderarm kan wijzigen. Ik gebruik bijvoorbeeld verschillende instellingen voor het typen en voor het eten, en doe deze wijzigingen vaak.

Zonder Slings zou ik vrijwel niets zelfstandig kunnen doen. Ze helpen me om de armen te heffen. Ik gebruik ze om zelfstandig te kunnen eten. Mijn levenslijn met de buitenwereld is de computer; met de computer regel ik van alles. De Slings zijn voor mij onmisbaar om het toetsenbord en de muis te kunnen bedienen. Ze helpen me ook om de krant te lezen en bladzijden om te slaan. Heel belangrijk is verder het naar de mond brengen van het mondstukje van mijn beademingsapparaat. Ik heb tussendoor mondbeademing nodig. Zonder Slings zou ik tot een veel complexere vorm van beademing veroordeeld zijn. Eerder hielpen de Slings mij ook om gezichtsverzorging te doen en de bril op- en af te zetten. Deze activiteiten lukken nu helaas niet meer.

De Slings kunnen vrij eenvoudig overgeplaatst worden op mijn elektrische rolstoel. Ik gebruik ze dan ook voor activiteiten binnenshuis en om wat in de tuin te doen. Ik rijd niet met Slings op de elektrische rolstoel buiten. In mijn geval zou ik de rolstoel minder stabiel gaan besturen. Ik ben behoorlijk tevreden over de Slings. Een groot voordeel is, dat ze de trippelstoel of rolstoel niet breder maken, waardoor ik deuren nog steeds gemakkelijk kan passeren. Het is onvermijdelijk dat ze behoorlijk zichtbaar zijn, maar voor mij zijn ze heel erg functioneel en de zichtbaarheid neem ik op de koop toe. We hebben aanvankelijk gezocht naar de juiste instelling van het contra- gewicht. Ik heb geleerd dat je in het begin het gewicht van de armen te fors wilt compenseren. Teveel hefkracht betekent echter dat je voortdurend tegendruk moet geven, en we zijn teruggegaan naar een lichtere vorm van compensatie. De Slings maken het mogelijk dat ik ver kan reiken. Ik blijf zodoende mijn schouderspieren voldoende gebruiken. Zelf moet ik natuurlijk wel opletten dat ik, omdat deze mogelijkheden aanwezig zijn, mijn schouders niet ga overbelasten.

Met mijn vaste adviseur van Focal heb ik een heel prettig contact. Hij denkt mee bij vragen en problemen. Het bedrijf reageert tijdig indien zich een defect voordoet. Al met al ben ik blij dat deze oplossing bestaat; het gebruik ervan betekent heel erg veel voor mijn zelfstandigheid!

Voor de Sling is downloadbare documentatie beschikbaar.
Klik hier om de documentatie te bekijken.

 

Deel deze pagina