Focal maakt een onderscheidt tussen 2 zenders op basis van communicatiemogelijkheden. Dedicated devices, zoals de Gewa en KEO kunnen alleen Infrarood (IR) signalen uitzenden. Hierdoor zijn de mogelijkheden aan de ontvangstkant ook beperkt. Uit ervaring weet Focal dat de systemen over het algemeen eenvoudig te installeren zijn en dat het kan voorzien in het merendeel van de behoeften en wensen van de gebruiker.

Door de opkomst van de tablet zijn er echter meer behoeften en wensen bijgekomen vanuit de gebruiker. Doordat gebruik wordt gemaakt van deze nieuwere techniek zijn er ook meer mogelijkheden bijgekomen op het gebied van de ontvangerskant. Waarbij voorheen alles gebaseerd was op Infrarood signalen, zijn er nu mogelijkheden om gebruik te maken van RF, Wifi of IP.

Op de Nederlandse markt is een zeer breed scala aan producten beschikbaar die het mogelijk maken om de omgeving aan te kunnen sturen vanuit de tablet op het gebied van ontvangstkant. Focal heeft een breed onderzoek gedaan naar het domein van ontvangstsystemen om kennis op te doen en de juiste keuzes te kunnen maken. Binnen het gekozen productaanbod lopen de systemen uiteen van eenvoudig en goedkoop tot geavanceerd en duurder.

In de afbeelding hierboven worden de systemen weergegeven die Focal op het gebied van de ontvangstkant aanbied (rechts). Dit zijn:

  • Klik Aan Klik Uit: werkt via een combinatie van Wifi en radiofrequentie (RF)
  • ABB: werkt via Infrarood (IR)
  • Z-wave: werkt via een combinatie van Wifi en RF
  • xComfort: werkt via een combinatie van Wifi en RF
  • KNX RF: werkt via een combinatie van Wifi en RF
  • HDL-Bus IP: werkt via IP

De diverse systemen variëren o.a. in prijs, functionaliteit en in installatie- en bedieningsgemak. Wanneer voor welk systeem gekozen wordt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wensen en behoeften van de gebruiker, reeds aanwezige technieken bij de gebruiker, bestaande bouw of nieuwbouw etc. Focal zal altijd eerst inventariseren bij de gebruiker wat de meest geschikte oplossing is. Daarin tracht Focal altijd voor de meest adequate en kosten efficiënte oplossing te kiezen.

Om kennis van de systemen op te doen heeft Focal deze eerst zelf aangeschaft en geïnstalleerd in een demoruimte. Dit is aan de ene kant om gebruikers en financieringspartijen te laten zien wat er mogelijk is en aan de andere kant om zelf kennis op te doen, de techniek in handen te hebben en te experimenteren. Dit alles zorgt ervoor dat Focal de kennis in huis heeft om een gedegen advies te kunnen geven op het gebied van omgevingsbediening.

 

Deel deze pagina