Iedere elektrische rolstoel in Nederland is voorzien van een besturingssysteem. Dit besturingssysteem wordt ook wel de rolstoelelektronica genoemd. Deze elektronica maakt het voor de gebruiker mogelijk zijn rolstoel voort te bewegen, zijn verlichting te bedienen en zijn stoelverstellingen te gebruiken. De mogelijkheden van deze functionaliteiten zijn afhankelijk van het type rolstoelelektronica en hoe uitgebreid deze is. Binnen de Nederlandse markt kunnen drie grote fabrikanten en typen van rolstoelelektronica onderscheiden worden die veel voorkomen: DX en DX2 van Dynamic Controls, R-Net van PG Drives Technology en Curtis van Ottobock. Focal kan deze besturingen op basis van individuele vereisten instellen, zo nodig van specifieke bedieningselementen voorzien en hier functies voor bediening van de omgeving aan toevoegen, zodat een efficiënte totaaloplossing ontstaat.

Focal inventariseert altijd eerst de mogelijkheden van de reeds aanwezige rolstoelelektronica. Zo mogelijk benutten we deze of breiden deze uit. Als op die manier kan worden voorzien in de behoefte van de gebruiker zorgt dit voor een adequate en goedkope oplossing. Daarnaast voorkomt het dubbele verstrekkingen en een werkblad vol andere hulpmiddelen - wat weer ten goede komt van het gebruikersgemak.

Uitbreidingen DX elektronica:
Wanneer de gebruiker beschikt over een elektrische rolstoel met elektronica van DX of DX 2 kan deze onder anderen met de volgende modules uitgebreid worden:

  • DX-ECU voor omgevingsbediening. Dit is een module die aangesloten kan worden op de DX elektronica. Hiermee kunnen acht afzonderlijke apparaten aangestuurd worden middels de rolstoeljoystick. Van deze modules kunnen er maximaal twee aangesloten worden per systeem.
  • De Iportal maakt het mogelijk om via de DX of DX2 rolstoelbesturing een tablet te gebruiken. Deze stelt de gebruiker dus in staat de tablet en alle daarbij behorende functies te kunnen bedienen. Denk hierbij aan functionaliteiten voor de bediening van de omgeving, maar ook aan social media, e-mail en internet.

Uitbreidingen R-Net elektronica:
Wanneer de gebruiker beschikt over een elektrische rolstoel met elektronica van R-net kan deze onder anderen met de volgende modules uitgebreid worden:

  • De R-net Omni is een display dat aangesloten kan worden op de R-net elektronica. Deze kan bediend worden met de reeds aanwezige besturingskast en voorziet de gebruiker van een gebruiksvriendelijker systeem. Het heeft onder meer een klantgericht gebruikersmenu, een groot LCD kleuren scherm en mogelijkheden tot omgevingsbediening.
  • De R-net bluetooth module kan aangesloten worden op de R-net elektronica. Deze maakt het mogelijk voor de gebruiker om de tablet of telefoon via een bluetooth verbinding te bedienen middels de rolstoelbesturing. Dit stelt de gebruiker dus in staat de tablet en alle daarbij behorende functies te kunnen bedienen. Denk hierbij aan functionaliteiten voor de bediening van de omgeving, maar ook social media, e-mail en internet.

Uitbreidingen Curtis elektronica:
Wanneer de gebruiker beschikt over een elektrische rolstoel met elektronica van Curtis kan deze met een LCD display uitgebreid worden. Vanuit dit display kunnen alle functionaliteiten van de rolstoel aangestuurd worden, en voorts de omgeving middels infrarood en de computermuis of tablet via bluetooth. Deze display heeft het een gebruiksvriendelijke interface met een groot LCD kleurenscherm en een duidelijke menustructuur.

 

Deel deze pagina