Dowing

De all-round armondersteuning. Dowing werd ontwikkeld voor het verbeterd uitvoeren van Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL), waaronder eten, drinken, gezichtsverzorging, computergebruik en tal van andere activiteiten. Dowing levert een waardevolle bijdrage op de werkplek voor personen met beperkingen en voor diegenen die risico’s lopen bij het uitvoeren van manuele taken. Dowing kan verder een waardevolle rol spelen als een therapiehulpmiddel dat zorgt voor compensatie van de zwaartekracht bij het uitvoeren van oefeningen binnen of buiten de kliniek. Het beoogde gebruik van Dowing betreft ook de toepassing als ergonomisch hulpmiddel voor personen die risico lopen op CANS (Complaints of Neck and- or Shoulder) of overbelasting of sterke vermoeidheid ervaren .

Dowing is primair ontworpen voor gebruikers met behoefte aan assistentie vanwege een geringe spierkracht. Afhankelijk van de aard kan Dowing de effecten van excessieve spierwerking verminderen door de ongecoördineerde bewegingen (tremoren) te geleiden. Dowing vangt verder druk en gewicht van de arm en schouder op en vermindert hierdoor mogelijk schouderpijn. Dowing kan zowel een- als tweezijdig worden toegepast.

Dowing kan in zeer verschillende omgevingen zoals thuis, op de werkplek of een zorginstelling worden gebruikt. Dowing kan zowel aan een tafel of werkstoel worden bevestigd. Hiervoor zijn specifieke montagebeugels beschikbaar. Het omzetten van de ene zijde naar de andere is eenvoudig. Voor Dowing zijn montagebeugels voor tafel en (werk)stoel beschikbaar. Dowing wordt geleverd met een volledig instelbare armschaal met elleboogsteun en additionele polsondersteuning. Het hulpmiddel kent een parkeermogelijkheid van de armschaal op de laagste positie voor het veilig in- en uitnemen van de arm.

Werking

De werking van Dowing berust op compensatie van de zwaartekracht middels een instelbaar veermechanisme. Het hulpmiddel voegt kracht toe bij het bewegen van de menselijke arm in de verticale richting. Er wordt echter niet meer kracht toegevoegd dan nodig is - Dowing volgt het principe van ‘Assist as needed’. Om er zeker van te zijn dat de juiste mate van ondersteuning wordt geleverd, kan de kracht gemakkelijk met de verstelknop worden gewijzigd. De constructie kent verder tal van innovaties:

 • Om heel lichte bewegingen te garanderen wordt gebruik gemaakt van een hoge kwaliteit lagers gecombineerd met heel precies geconstrueerde onderdelen
 • De diagonale (omhoog opgebouwde) verlengarmen staan onbelemmerde bewegingen over het tafelblad toe zonder voorwerpen te raken
 • Een groot bereik en natuurlijke vrijheid van beweging door onbeperkt roterende verlengarmen
 • De zwaartekrachtcompensatie is traploos instelbaar van 0 tot 100%
 • De compensatie indicator toont de mate van assistentie
 • Het positie onafhankelijk balanceersysteem staat garant voor een constante verticale kracht
 • Geringe massa- traagheidseffecten door gebruik van hele lichte materialen
 • Parkeermogelijkheid van de armschaal op de laagste positie voor het veilig in- en uitnemen van de arm
 • Het rotatieblok kan worden gebruikt voor de aanpassing van de werkingshoek van Dowing in het horizontale vlak
 • Dowing wordt geleverd met een volledig aanpasbare armschaal met elleboogsteun en additionele polsondersteuning
 • Montagebeugels voor tafel en (werk)stoel

Henriëtte Huart

Een armondersteuning? Je moet het gewoon proberen

Meer Amsterdams wonen dan Henriëtte Huart doet kan haast niet. Je treft haar de wijk Zeeburg, waar zij woont in een verbouwd pakhuiscomplex - heel pittoresk aan het water. Het is onderdeel van het prettige leven dat Henriëtte, zoals zij spoedig vertelt, altijd gehad heeft. Toch kwam in haar bestaan door een fors ongeval een grote rimpel, en ze moest fors knokken om het weer plezierig te hebben.

Henriëtte vertelt hoe de jonge armondersteuning Dowing een rol is gaan spelen in haar huidige leven.

Henriëtte is, als je haar twee bijzonder mooie katten even niet meerekent, alleen wonend en is 59 jaar oud. Tot twee jaar geleden was zij administratief medewerkster; een baan die toen zij door ernstige problemen met haar rechter schouder moest opgeven. De misère begon echter op de allerlaatste dag van de vorige eeuw, ofwel vlak voor de millenniumovergang. Met de fiets bleef zij haken in een tramrails, kwam bijzonder ongelukkig ten val en liep een fractuur aan haar rechter schouder op. Door de millenniumviering werd zij laat opgenomen en geopereerd, wat er mogelijk toe bijdroeg dat zij moeilijk herstelde en uiteindelijk een schouderprothese kreeg. Deze heeft twaalf jaar goed dienst gedaan, maar moest toen vanwege bacteriële infecties weggenomen worden. Vervanging bleek om dezelfde redenen niet mogelijk. Momenteel leeft Henriëtte al een aantal jaren zonder de kop van haar rechter bovenarm. Ze kan zodoende de afhangende arm niet heffen en ging haar linker arm allengs meer overbelasten. Zaken zoals zelf de mond bereiken, gezichtsverzorging doen en goed computergebruik lukten niet meer. Twee jaar geleden is ze daarom in revalidatiebehandeling gegaan. Uiteindelijk is uit dit traject de verstrekking van een dynamische armondersteuning van het type Dowing voort gekomen. Dowing is een heel recente armondersteuning die binnen, en dan vaak gemonteerd op een tafel, wordt gebruikt.

Toen haar baan weg viel heeft Henriëtte heel fors moeten schakelen. Veel tijd ging aanvankelijk in de revalidatie zitten, maar ze diende toch een heel andere invulling aan haar dag te geven. Dat lijkt haar goed gelukt te zijn. Ze is, zoals ze zegt, een sportief type. Een aantal eerdere activiteiten zoals fietsen en zeezeilen lukten niet meer, maar ze heeft deels haar voldoening kunnen vinden in het zwemmen. Dan gaat het niet over een baantje in het lokale zwembad, maar over zwemmen met dieren in tropische wateren. Zo zwemt ze wanneer het maar kan met dolfijnen aan de kust in Hawaii, en met walvissen nabij de Dominicaanse Republiek. Dat lijkt zonder goede armfunctie een moeilijke zaak, maar is juist een haalbare activiteiten omdat gezwommen wordt met een snorkel en flippers; de armen worden niet gebruikt. En de dieren aanraken mag toch niet… Hoe leuk ook, dit is voor Henriëtte de kers op de slagroomtaart. Het gewone bestaan is nu vooral gevuld met een rol als vrijwilliger bij de Hortus Botanicus, veel wandelen, bezoek aan familie en – toch- zeilen. Met deze activiteiten heeft ze het nu erg naar haar zin. Bij het mogelijk maken van haar dagelijkse activiteiten is de Dowing een rol gaan spelen.

Via de revalidatie is Henriëtte een aantal dynamische armondersteuningen gaan uitproberen. Zij probeerde een tafelmodel van een andere leverancier, maar deze beviel niet. De adviseur van Focal probeerde hierna een Sling met haar uit, maar deze grote voorziening beviel evenmin. Hierop is gepast met de Dowing, een voorziening die toen nog maar net ter beschikking kwam. Veel woorden waren er vervolgens niet nodig; gemonteerd op haar eettafel beviel deze onmiddellijk. Je moet over een armondersteuning niet lang redenen maar deze gewoon proberen, stelt ze. Heffen tot aan het hoofd lukte direct probleemloos, evenals het ver reiken. Ze zet de Dowing nu vooral in voor het eten, drinken en werken met de computer. Zo doet zij bijvoorbeeld administratie voor de Hortus met inzet van het hulpmiddel. Het in- en uit de parkeerstand nemen vindt ze nog wat lastig, maar overigens bevalt het bijzonder goed. Zelfs over de koffer is ze heel tevreden; deze stelt haar in staat om straks op vakantie te gaan en de Dowing mee te nemen. Een verslagje over het zwemmen met dieren is zodoende snel en met beperkte vermoeidheid gemaakt!

Het aanpassen aan een leven met beperkingen is deels op te lossen met hulpmiddelen maar vraagt ook een heel open oog voor de inrichting van de omgeving. Waar staan je spullen, hoe doe je de dagelijkse dingen? Door de omgeving opnieuw in te richten wordt de taakuitvoering ook eenvoudiger. Henriëtte is wat dit betreft een kampioen. Ze liet haar keuken vernieuwen zodat hoog reiken niet meer nodig is en ze kan staande met haar arm steun nemen op het keuken werkblad. Ze heeft haar trucjes in de badkamer en op de sofa, om wat rust te brengen in haar beweeglijke lichaam.

Gevraagd naar de relatie met Focal is Henriëtte zondermeer lovend. Ze had een goede klik met de adviseur, en vond de informatie eerlijk en duidelijk. Ze vindt dat ze vlot geholpen is – ook door haar zorgverzekeraar. De lof deed ons een beetje blozen…
De eerste kennismaking van Henriëtte met de Dowing is op video opgenomen. Het verschil in handelen zonder en met hulpmiddel is hier goed waarneembaar en Henriëtte geeft haar bevindingen spontaan weer. Klik hier voor het filmpje.

 

Video's:


Foto's:

Voor Dowing is downloadbare documentatie beschikbaar.
Klik hier om de documentatie te bekijken.

 

Deel deze pagina