17-11-2022

Inspiratieverhaal: Papillon hoofdsteun op ligfiets

Met enige regelmaat krijgen we verzoeken om onze producten net even anders in te zetten dan gebruikelijk. Zo ook kwam het verzoek van Paula Vos voorbij, een out-of-the-box verzoek welk we samen succesvol hebben vormgegeven en zonde zou zijn om niet te delen.

Drie jaar geleden ontstond er cervicale dystonie in de nek van Paula, in de volksmond een “draainek” genoemd. De spieren in naar nek spannen constant aan waarbij het hoofd in een zijwaartse kanteling wordt gezet. Om dit tegen te gaan en het hoofd in een neutrale stand te houden gebruikt Paula haar hand om zo steun en tegendruk te geven. Dit kost veel energie, zowel voor haar nekspieren als haar arm en hand ter compensatie. Echter is dit geen reden om bij de pakken neer ter gaan zitten. Paula is altijd sportief geweest of het nu tennissen wandelen, of fietsen was. Die laatste activiteit, fietsen, werd steeds meer bemoeilijkt door de spierdystonie. Fietsen is en was altijd een vaste waarde in het dagelijks leven. Niet alleen om de dagelijkse boodschappen te halen of om op bezoek te gaan bij haar dochter, ook was het een manier om samen met haar man te ontspannen en de natuur te verkennen. Dus tijd om op zoek te gaan voor een oplossing voor het fietsen. Al snel bood een alternatieve fiets in de vorm van een trike (driewiel ligfiets) kansen, kort daarna volgde de aanschaf van een eigen trike. Echter was het kleine hoofdsteuntje op deze fiets nog een minpunt, de hand was nog steeds nodig om het hoofd te ondersteunen. Na kort twijfelen om zelf met kennissen en vrienden te gaan knutselen startte toch de zoektocht naar een bedrijf of fabrikant met expertise die kon helpen, even later klopte Paula bij ons aan.

Onze Papillon hoofdsteun op een ligfiets, hmm dit was nieuw voor ons. Maar waarom ook niet? Na een passing waarbij ook gekeken werd naar een gezonde zithouding leek de Papillon een zeer geschikte oplossing! Dit betekende dat Paula opnieuw kon fietsen zónder haar hand als steun te gebruiken en daarbij de mogelijkheid heeft om weer te genieten van een fietstocht. De terugkeer van een gevoel van vrijheid.

Toch bleek de bestaande fiets een beperkte vering te hebben waardoor elk kiezeltje en scheve steen te voelen was middels de hoofdsteun. De oude fiets maakte plaats voor een nieuwe fiets met super deluxe vering. Nu vielen alle puzzelstukjes samen en was het nieuwe fietsen geboren. Tijdens het fietsen ligt nu even de focus niet op het hoofd ondersteunen of corrigeren maar op het fietsen zelf.

Toch blijft Paula’s casus een iets wat complex verhaal, gezien het gaat om het statisch ondersteunen van een dynamisch hoofd. Waarbij na gelang van tijd er irritatie ontstaat door de hoge kracht vanuit de nekspieren op het contactpunt van de hoofdsteun op het hoofd. Dit zorgt er voor dat fietstochtjes niet oneindig kunnen zijn maar Paula na een half uur even een moment van rust op een bankje in de buurt moet inlassen. Dit is geen groot probleem enkel iets om rekening mee te houden.

Dit weerhoudt Paula er niet van om alsnog op pad te gaan met haar prachtige fiets, welke ook makkelijk mee kan op vakantie. Het kunnen meenemen op vakantie was ook een harde eis tijdens het begin van het zoeken naar een passende oplossing. Voorheen was fietsen op vakantie al een vaste waarde en ze was niet van plan dit op te geven.

Al met al hebben zowel de trike als de Papillon hoofdsteun een groot verschil gemaakt in Paula’s leven. Haar advies voor iedereen is dan ook: “Ga niet bij pakken neer zitten, maar ga op zoek naar wat je leuk vind en zoek een manier om dit te kunnen blijven doen.“.

Meer nieuws