William Hartman Hoofdsteun Hoofdsteundrager

William Hartman is 25 jaar en woonachtig te Zwolle. In het dagelijks leven werkt hij als grafisch vormgever.

Hij maakt gebruik van een elektrische rolstoel en heeft een actief sociaal leven. Hij sport, gaat veel uit met vrienden en bezoekt festivals en concerten. William speelt E-Hockey bij The E-team Emmen op hoog niveau, zowel regionaal als landelijk. Binnen deze vereniging is hij ook actief als vrijwilliger en houdt hij zich bezig met diverse taken.

Zijn energetische vermogen is beperkt maar wil het maximale er uit halen, waardoor hij grenzen opzoekt, bereikt maar ook overschrijdt. Gezien de beperkte energie van William en zijn actieve leven is een goede zithouding en een juiste hoofdondersteuning essentieel om te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

William heeft een complexe zithouding door de vergroeiingen in zijn rug. Hierdoor kan hij zijn hoofd niet zelfstandig rechtop houden. Zijn hoofd kan maar beperkt voorover kantelen. Om stabiliteit te creëren in het bovenlichaam wordt William ondersteund op drie belangrijke punten. Hij zit met zijn borst tegen het werkblad en alleen met zijn rechter schouder steunt hij aan de rugleuning. William kan namelijk verder geen druk verdragen aan zijn rug. Het derde ondersteuningspunt is de hoofdsteun. Door de reguliere hoofdsteun ontstonden grote drukpunten op het hoofd. Dit uitte zich in drukplekken en schaafplekken op de huid door het veelal bewegen van het hoofd in de hoofdsteun.

William heeft contact opgenomen met Focal Meditech om met een adviseur de klachten ten aanzien van de hoofdsteun te bespreken. Een analyse van de ontstane situatie was snel gemaakt: een onjuist ingestelde hoofdsteun, slechte ondersteuning en verkeerde drukverdeling.

De 8 jaar durende problemen verholpen
Er is een proefpassing uitgevoerd met een Papillon. Het grote voordeel hiervan is dat dit een modulaire hoofdsteun is waarbij steun geboden kan worden waar dit echt noodzakelijk is om voldoende stabiliteit te creëren. William heeft de wens om meer zichtveld te krijgen en vroeg wat hierin de mogelijkheden zijn. Dit is meegenomen in het advies. Om dit mogelijk te maken wordt de Papillon elektrische hoofdsteundrager uitgevoerd. Dat wil zeggen een Papillon die drie elektrische verstellingen, voor-achterwaarts, hoog-laag en zijwaarts mogelijk maakt. Gedurende de dag is William zo in staat zelfstandig zijn hoofdsteun op de juiste positie in te stellen. De elektrisch verstelbare hoofdsteun is compact opgebouwd tussen de beademingsapparatuur zoals terug te zien op de foto.

Focal Meditech heeft een offerte opgesteld naar de betreffende rolstoelleverancier, waardoor de aanvraagprocedure werd gestart. Dit heeft enige tijd in beslag genomen, waarna Focal akkoord heeft gekregen om de Papillon op te bouwen aan de elektrische rolstoel.

William geeft aan dat hij een actieve maar ook een passieve houding kan aannemen op ieder moment van de dag. De elektrische verstellingen geven in alle situaties de vrijheid om nauwkeurig te finetunen met de Papillonhoofdondersteuning.

De reactie van William: “Ik ben enorm blij met de huidige elektrische Papillon, mijn 8 jaar durende problemen zijn eindelijk verholpen. De innovatie en het niveau van de hulpmiddelen van Focal maakt mij enorm enthousiast. Medewerkers van Focal Meditech heel erg bedankt!”

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

HoofdsteunenPapillon+ Stabilisering met optimale vrijheid+ Comfortabel+ Minimalistisch
Lees verder
HoofdsteunenBorstfixatie+ Complete ondersteuning voor hoofd en romp+ Solide en comfortabel+ Ingesteld naar individuele behoeftes
Lees verder
HoofdsteunenHoofdsteundrager+ Ingesteld naar individuele behoeftes+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Diverse bewegingsrichtingen
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische armondersteuning Gowing

Desireé Willems

Kom je op bezoek bij Desireé Willems in Nijmegen, dan kom je in een levendige omgeving terecht. Twee hondjes komen je keffend tegemoet, Desireé is de kerstboom aan het decoreren en de buurvrouw loopt binnen voor een bakje.

Hoofdsteun Papillon

Maurits Douven

We verbazen ons echter elke dag over de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de unieke levensvisie van veel personen met functiebeperkingen. Zo kwamen we in contact met Maurits, zeg maar Maus Douven en waren er snel van overtuigd dat zijn strijdbare levenshouding een bron van inspiratie kan zijn voor vele anderen.

Rolstoelbesturing

Michel Kempenaars

Ik zal even iets over mij zelf vertellen. Ik ben Michel Kempenaars, 36 jaar oud, uit Bergen op Zoom. Door mijn beperking, Duchenne spierdystrofie ben ik afhankelijk van allerlei aanpassingen en andere hulpmiddelen om mijn zelfstandigheid zoveel mogelijk te waarborgen.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Korte inleidende tekst over dit onderwerp. Twee tot drie regels.

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Korte inleidende tekst over dit onderwerp. Twee tot drie regels.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Korte inleidende tekst over dit onderwerp. Twee tot drie regels.

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Korte inleidende tekst over dit onderwerp. Twee tot drie regels.