Sophie Bonke Persoonlijke robotica Jaco Hoofdsteun Papillon

‘Ik wil geen baas boven me’

Sophie heeft het syndroom van Ehlers-Danlos, wat betekent dat haar bindweefsel niet goed is aangelegd. Zij heeft wel een stafunctie, maar geen loopfunctie en zit in een elektrische rolstoel. Al evenmin heeft zij een inzetbare handfunctie. Om die redenen gebruikt zij tevens de robotarm Jaco van Focal en voor het stabiliseren en wijzigingen van haar hoofd een modulaire hoofdsteun Papillon met elektrische hoofdsteundrager. Sophie is een doener die haar onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft, zelf de regie wil voeren en veel zelf doet. De omgeving en zeker de aanwezige hulpmiddelen stralen dit direct uit, ze hebben zoals dat heet echte gebruikssporen. Koffie zet Sophie bij ontvangst direct zelf met behulp van Jaco en laat direct zien hoe handig en intensief zij deze robotmanipulator gebruikt.

Sophie vertelt dat zij speciaal basisonderwijs volgde in Leiden, hierna speciaal middelbaaronderwijs en een MBO opleiding op Heliomare te Wijk aan Zee. De nabijheid van haar ouders èn de drang naar een meer stedelijk leven deden haar in september verhuizen naar Eindhoven. Komend schooljaar gaat zij de HBO opleiding Small Business en Retail Management volgen. Wat zij hier later mee wil is haar nog niet zo duidelijk, maar zij wil straks géén baas boven zich hebben. Deze studie biedt hiervoor goede kansen. Een belangrijke hobby van Sophie is rolstoelhockey, wat zij speelt bij de GP Bulls.

Sophie heeft de Jaco nu vier jaar, en kan dus goed oordelen over de bruikbaarheid ervan. De Jaco is de opvolger van haar vroegere Top/Help, die zij allengs minder kon gebruiken. Sophie zou van alle hulpmiddelen de Jaco wellicht het allerminst willen missen. Met de Jaco deden zich in de eerste jaren meerdere problemen voor, maar dat is nu nauwelijks meer het geval. Sophie bedient de robotarm, de rolstoel en een omgevingsbediening middels gescheiden systemen. Terzijde van de rolstoel joystick heeft zij midden op het werkblad een mini joystick en een scherm. De Jaco is op een liftarm gemonteerd, maar blijft gedurende de gehele dag uitgeklapt wat duidelijk maakt dat het apparaat frequent gebruikt wordt. Activiteiten die zij ermee uitvoert zijn o.a. geheel zelfstandig eten en drinken, keukenactiviteiten, knoppen indrukken, allerlei dingen pakken en manipuleren. Verder de pelotten van de hoofdsteun aandrukken, nagels lakken, mascara opdoen. Markant is, dat Sophie om korte stukjes op te kunnen schrijven haar pen tussen twee vingers hangt en met haar eigen hand – die ze licht kan bewegen – de pen over het papier heen begeleidt. Soms vult ze ook op de grond de etensbakjes van haar heel ondeugende kat bij. Dat Sophie en haar omgeving de Jaco geleidelijk ‘Baco’ zijn gaan noemen illustreert hoe praktisch en functioneel zij met de robotarm omgaat!

De modulaire hoofdsteun van Sophie kent een specifieke uitvoering. Er zijn twee zijdelingse pelotten aan de rechter zijde. De voorste gaat enigszins rond het hoofd en helpt sterk bij de stabilisatie van het hoofd in voor- achterwaartse richting. Het modulaire systeem is gebouwd op een vier-assig elektrisch verstelmechanisme. Hiermee verstelt zij de hoofdpositie voor/achterwaarts, hoog/laag, links/rechts en ze past de neiging aan. De laatste mogelijkheid waardeert zij het meest. De wijzigingen, die zij haast geautomatiseerd uitvoert, hebben veel te maken met de gevolgen van houdingsverandering gedurende de dag. Sophie zakt geleidelijk onderuit en zij kan dan toch de houding van het hoofd hierop aanpassen. Het huidige mechanisme steekt nog fors uit. Focal is nu in staat om het mechanisme te verkleinen, en deze wijziging gaat binnenkort plaats vinden.

Sophie vindt de samenwerking met Focal goed. Zijn er problemen, dan is er doorgaans de volgende dag iemand aanwezig. De adviseurs kent ze al zeker acht jaar, en deze zijn vertrouwd voor haar. Een bezoek aan Sophie leert heel wat, maar bovenal dat de combinatie van een bevlogen gebruikster, een goed hulpmiddel èn de samenwerking tussen gebruiker en leverancier de grootste zelfstandigheid brengt.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Persoonlijke roboticaJaco+ Neutraal design+ Compact in te klappen+ Drinkfunctie
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische Armondersteuningen Balancer

Erica Post

Erica Post is 57 jaar oud, getrouwd en moeder van 3 studerende kinderen. Voorheen was zij werkzaam als kinderarts. Erica heeft vele hobby’s waarbij zij haar handen intensief gebruikt waaronder pianospelen, sieraden en kleding maken.

Persoonlijke robotica – Jaco Hoofdsteun – Papillon

Matthijs Hamakers

Over de ongelooflijke samenwerking van mens, robot en tal van andere hulpmiddelen. Voor dit artikel zijn we bij Matthijs Hamakers. Met zijn zus en moeder woont Matthijs in Oisterwijk.

Dynamische Armondersteuningen Dowing

Berta van der Meer

Altijd actief, altijd bezig. Dat kenmerkte Berta van der Meer, 56 jaar jong, gedurende vele jaren. Maar wat als door een zware bindweefselaandoening steeds meer mogelijkheden wegvallen?

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!