Rob Stolk Dynamische armondersteuning Gowing

Ik heb een partiële hoge dwarslaesie, maar ben zeker geen ongelukkig mens. En goede hulpmiddelen spelen daar beslist een rol bij!

Een ontmoeting met Rob Stolk trekt niet ongemerkt aan je voorbij. Rob, 52 jaar oud, is militair veteraan en ex- duiker. Rob heeft heel wat meegemaakt. Hij heeft weinig aansporing nodig om zijn ervaringen als gebruiker van geavanceerde hulpmiddelen weer te geven. Die ervaringen zijn boeiend èn leerzaam.

Rob Stolk hield in 2008 aan een ernstig verkeersongeval een partiële dwarslaesie over. Zijn wervelkolom was zowel laag in de rug als hoog in de nek verbrijzeld. De gevolgen waren lichamelijk gezien desastreus. Na drie weken coma verbleef hij gedurende drie jaar in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Alle goede zorg kon niet verhelpen dat Rob uiteindelijk geen loopfunctie en alleen nog een beetje functie in zijn linker arm en hand had. Zijn laatste baan, als duiker bij de brandweer, was feitelijk beëindigd. Het was voor Rob allesbehalve eenvoudig om zijn leven in een heel andere vorm op de rit te krijgen. Aan inzet en optimisme heeft het hem echter nooit ontbroken. Maar een leven met een dwarslaesie vraagt enorm veel aanpassingen, regelwerk en gevechten tegen bureaucratie. Zo is Rob, eerder woonachtig in Den Haag, zelfs twee jaar formeel dakloos geweest voordat hij in een Focus complex belandde. De moeilijk toegankelijke omgeving van een grote stad en de lastige leefomgeving voor zijn hulphond maakten dat hij naar een soortgelijk complex ´buiten´, in Groesbeek, verhuisde. In Groesbeek leerde hij Fenke, een vrouw die eveneens gehandicapt is, kennen en met haar is hij uiteindelijk naar Gennep verhuisd. Daar, vlakbij het bos en de Duitse grens, leeft Rob nu een actief bestaan waar veel moderne hulpmiddelen aan te pas komen.

Rob is, ondanks zijn heel forse beperkingen, geen persoon die stil zit. Na veel aan industrieel borduren te hebben gedaan, is hij vanwege de zwaarte van dit werk overgestapt naar de belangrijke rol van studiomanager binnen de lokale tv organisatie. Hij is ook een echte buitenman, die graag door het bos rijdt of er op uit trekt, bijvoorbeeld om zelf boodschappen te doen. Zijn rolstoel met aanhanger is dan een echte blikvanger. Aan zelfstandigheid hechten Rob en Fenke bijzonder veel en mobiliteit is hierbij het toverwoord. Om zich te verplaatsen heeft hij reeds diverse elektrische rolstoelen versleten. De rolstoelen hebben tal van aanpassingen nodig. Zodoende heeft hij kennis gemaakt met diverse bedrijven die zich expert ten aanzien van complexe aanpassingen noemen. Rob werd er nooit blij van en meende steeds weer dat het aan echte ervaring en deskundigheid ontbrak. De laatste jaren werkt hij voor zowel hulpmiddelen als aanpassingen op de rolstoel samen met Focal. Hij meldt dat hij de benodigde kennis daar wèl treft.

Rob heeft een Otto Bock rolstoel waarop een modulaire hoofdsteun ´Papillon´ met elektrisch hoofdsteundrager is geplaatst, tal van mechanische aanpassingen (waaronder een elektrisch wegzwenkbaar werkblad), een apart besturings display en een armondersteuning Gowing. Teveel om over uit te wijden, maar de toepassing van de Gowing bij Rob, als persoon met een hoge dwarslaesie, is zeker wat aandacht waard.

Met zijn linkerarm kon Rob tot voor kort maar heel even tot zijn mond komen en niets optillen. Hoog reiken of zelfstandig eten en drinken lukte nauwelijks. Bij dit alles had hij erg veel pijnklachten van de linker schouder.  Met de Gowing verminderden de pijnklachten aanzienlijk. Overbelasting van de schouder speelt vanwege de Gowing veel minder een rol en van één keer per twee maanden pijnbestrijding is hij naar één keer per vier maanden gegaan.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningFlowing+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Driedimensionale verstellingen+ Weerstandsloos in het horizontale vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische Armondersteuningen TopHelp

Marga Willemsen

Onze gebruikster van de maand is Marga Willemsen (51). Marga gebruikt één hulpmiddel van Focal en wel een echte klassieker, de armondersteuning Top/Help.

Rolstoelbesturing

Michel Kempenaars

Ik zal even iets over mij zelf vertellen. Ik ben Michel Kempenaars, 36 jaar oud, uit Bergen op Zoom. Door mijn beperking, Duchenne spierdystrofie ben ik afhankelijk van allerlei aanpassingen en andere hulpmiddelen om mijn zelfstandigheid zoveel mogelijk te waarborgen.

Hoofdsteun Papillon

Maurits Douven

We verbazen ons echter elke dag over de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de unieke levensvisie van veel personen met functiebeperkingen. Zo kwamen we in contact met Maurits, zeg maar Maus Douven en waren er snel van overtuigd dat zijn strijdbare levenshouding een bron van inspiratie kan zijn voor vele anderen.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!