Rinze Plooij Dynamische armondersteuning Gowing

Ik weet goed wat ik wil en daar ga ik dan ook voor

Het levensverhaal van Gowing gebruiker Rinze Plooij.

“Ik haal het maximale uit mezelf en ga tot het gaatje” is het levensmotto van Rinze Plooij, een ondernemende, actieve, sociale, sportieve, realistische en blije jongeman. De eerste ontmoeting met Rinze vond plaats tijdens de Supportbeurs te Utrecht. Rinze was geïnteresseerd in Paro, onze sociale robot en werd verwelkomd op de stand. Al snel was duidelijk dat we te maken hadden met een bijzondere en ijzersterke jongeman. Inmiddels gebruikt Rinze armondersteuningen van Focal. Na zijn vakantie in Italië ging medewerker Bob van Wezenbeek bij Rinze langs om hem beter te leren kennen.

Rinze Plooij, 25 jaar, is geboren en getogen in Bennekom. Hij is thuis samen met zijn vader, moeder, broer en twee honden. In zijn vierde levensjaar werd bekend dat Rinze de progressieve spierziekte Duchenne heeft. Deze ziekte kent bij hem gelukkig een wat langzamer beloop dan gemiddeld. Rinze laat zich door zijn ziekte niet echt weerhouden van wat hij wil. “Ik weet goed wat ik wil en daar ga ik dan ook voor” vertelt hij al snel in zijn introductie. Na letterlijk veel vallen en opstaan kon Rinze vanaf zijn 13e jaar niet meer lopen. Ook zijn armfunctie is aangedaan. Na eerder andere armondersteuningen gebruikt te hebben, benut Rinze sinds een paar maanden twee Gowings.

Op de vraag wat hem allemaal bezig houdt geeft Rinze een uitgebreid antwoord: “Ik heb genoten van sprinter Martina tijdens de spelen in Rio. Voornamelijk door zijn grote glimlach. Hij is gewoon altijd blij en ik zie hem daarom als groot voorbeeld”. Zelf speelt Rinze elektrisch rolstoel hockey. Elke maandag traint hij in Arnhem bij de hockeyclub Upward. “Het is een mooie sociale en sportieve bezigheid” laat hij weten.

Drie dagen in de week werkt Rinze als webdesigner en doet ook alle taken er omheen. Hij is een echte internet goeroe. Zo bouwt hij met zijn broer zijn eigen computer, maakt websites en is op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op ICT gebied. Ook speelt hij graag games. Er zit een ondernemer in Rinze verscholen, dat is aan alles merkbaar. Rinze krijgt hulp van zijn collega’s in het organiseren en structureren van zijn werkzaamheden. Hij vertelt een zware vorm van dyslexie te hebben waardoor hij nooit echt heeft kunnen studeren. De hulp van zijn collega’s en alle filmpjes op YouTube helpen hem om zijn kennis op het juiste niveau te houden. Op de vraag hoe hij het toch voor elkaar gekregen heeft om dit allemaal te leren antwoordt hij erg nuchter: “Gewoon doen!”.

Rinze haalt voldoening uit zijn activiteiten voor anderen en is daarom ook maatschappelijk betrokken. Zijn moeder werkt in de ouderenzorg. Tijdens zijn bezoek aan de Supportbeurs zag Rinze Focal en Paro de sociale robot. Het lijkt hem zo leuk om mensen blij te maken met dit product.

Rinze heeft een duidelijke verklaring voor de actieve levensstijl die hij er ondanks aanzienlijke beperkingen op nahoudt “Ik heb altijd veel vrijheid gekregen van mijn ouders en dat heeft er voor gezorgd dat ik dit ook allemaal kan doen”. Hij is leergierig en legt de lat altijd hoog, maar is ook kritisch op zichzelf.

Bijna wordt vergeten over zijn Gowings te praten. Rinze gebruik er twee. De kleine dingen die ertoe doen maken de Gowing belangrijk voor Rinze “Zonder Gowing geen therapie en zonder therapie een stijf lichaam waardoor ik weinig energie heb om mijn activiteiten uit te voeren”. Door het gebruik van de Gowings kan Rinze zelfstandig eten, aan zijn hoofd krabben, zijn bril op zijn hoofd zetten, zelfstandig naar de therapie rijden, in de juiste houding zitten, zijn grijpbereik vergroten en nog veel meer activiteiten doen die hem onafhankelijk en zelfstandig maken.

Rinze is enthousiast maar ook realistisch. Alle ervaringen die hij heeft met de achteruitgang van zijn functioneren probeert hij uit te dragen naar andere jongens. “Niet te lang wachten!” zegt hij met een iets hardere stem. “Als je denkt dat het nog wel lukt, zet het uit je hoofd, het lukt niet!” vertelt hij stellig. Zijn uitleg daarna is helder en bondig: “Waarom alle energie verspillen als oplossingen voor het grijpen liggen? De energie die je overhoudt door de dingen die je juist wel kunt te doen is veel meer waard dan blijven tobben en dingen proberen die je eigenlijk niet meer kunt. Maar ach, dat is mijn mening en daar ben ik heel stellig in naar anderen”. Door het gebruik van hulpmiddelen, waaronder zijn trouwe hulphond, houdt hij meer energie over voor zijn bezigheden. Door de Gowings blijft Rinze ook nog eens soepeler in zijn schouders en gewrichten en zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en ondernemende houding zorgen ervoor dat Rinze altijd bezig is. De voldoening die hij haalt uit de dingen die hij doet maken hem tot wie hij is. Een jongeman met een actieve blik op het leven en een inspiratiebron voor iedereen in zijn omgeving.

Helaas is Rinze in september 2022 overleden.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningFlowing+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Driedimensionale verstellingen+ Weerstandsloos in het horizontale vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Hoofdsteun Papillon

Maurits Douven

We verbazen ons echter elke dag over de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de unieke levensvisie van veel personen met functiebeperkingen. Zo kwamen we in contact met Maurits, zeg maar Maus Douven en waren er snel van overtuigd dat zijn strijdbare levenshouding een bron van inspiratie kan zijn voor vele anderen.

Dynamische Armondersteuningen TopHelp - Omgevingsbediening

Avram de Snaijer

Avram, 28 jaar, heeft de spierziekte Duchenne. Een bezoek aan Avram lijkt symbolisch voor de brede blik op de wereld die hij, ondanks ernstige beperkingen, toch ontwikkelde.

Hoofdsteun Hoofdsteundrager

William Hartman

William Hartman is 25 jaar en woonachtig te Zwolle. In het dagelijks leven werkt hij als grafisch vormgever. Hij maakt gebruik van een elektrische rolstoel en heeft een actief sociaal leven.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!