Marga Willemsen Dynamische armondersteuning TopHelp

‘Maar waarom is het zo moeilijk om informatie over hulpmiddelen te vinden?’

Onze gebruikster van de maand is Marga Willemsen (51). Marga gebruikt één hulpmiddel van Focal en wel een echte klassieker, de armondersteuning Top/Help. Dat het juiste hulpmiddel bij de juiste gebruiker helpt om een aanzienlijk mooier, zelfstandiger bestaan te leiden bewijst Marga. Elke dag weer is ze creatief bezig en maakt iets van haar bestaan. Ze vertelt er graag over.

Vrijwel aan de splitsing van Rijn en Waal ligt Gendt, zo’n kleine plaats waar je niet zomaar komt. Marga woont er in een rijtjeshuis in een rustige straat. Ze kwam op 32- jarige leeftijd na een fijne tijd in de horeca vanwege haar aandoeningen thuis te zitten. Ze werd al op jonge leeftijd geplaagd door fibromyalgie en artrose, later gevolgd door een verlamming aan haar linker zijde. Marga heeft te kampen met een conversiestoornis, de gevolgen hiervan zijn niet gering. Marga loopt korte afstanden met een vierpoot en kan haar linkerarm nauwelijks heffen, haar linkerhand kan ze alleen als ondersteunende hand inzetten. Haar woning is aanzienlijk aangepast met onder anderen een traplift. Deze gebruikt ze momenteel echter niet omdat er sprake is van epileptische aanvallen. Het wereldje van Marga is dus klein maar haar scootmobiel vergroot deze wel aanzienlijk. Ze is er regelmatig mee in het centrum te vinden of rijdt met haar hondje, een leuke zwart-witte shi-tzu.

Marga vult haar dagen, behalve met buitenactiviteiten, in belangrijke mate met karweitjes en creatieve bezigheden binnenshuis. Momenteel is ze heel veel bezig met kleurplaten die ze met heel veel precisie en een goed kleurgevoel inkleurt. Ze kookt heel graag, het weer kunnen koken was een belangrijke reden voor het verkrijgen van een Top/Help. Binnenshuis gebruikt ze vrijwel de gehele dag een trippelstoel met elektrische hoogteverstelling. In combinatie met de hierop gemonteerde Top/Help is ze nu beter in staat om tweehandige activiteiten uit te voeren. Hierbij houdt haar linkerhand vooral objecten zoals de kleurplaten, de krant of schoon te maken groente vast. Haar hele lichaamshouding lijkt door de armondersteuning ook te verbeteren. De Top/Help helpt haar tevens bij het aan- en uitkleden.

Marga is heel tevreden met haar Top/Help in combinatie met de trippelstoel. In dit geval was het haar ergotherapeut die haar attendeerde op het bestaan van het hulpmiddel. Marga kent zelf goed de weg wanneer het gaat om aanpassingen en voorzieningen, maar meent dat informatie hierover moeilijk te vinden is. Dat zou beter moeten en overheid en gemeentes zouden hier meer aan moeten doen als zij de zelfstandigheid van gehandicapten serieus willen nemen. Ze is inmiddels een informatiebron voor mensen in haar omgeving en wil te zijner tijd een actievere rol in de gehandicaptenbeweging gaan spelen. Gehandicapt zijn noemt Marga gemakkelijker in een dorp. Omdat zij al jaren in de kleine plaats Gendt woont, kennen veel mensen haar en helpen bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Buren spelen gelukkig ook een belangrijke rol in het behoud van haar zelfstandigheid.

Alles beschouwend heeft Marga te kampen met diverse aandoeningen die een uitdaging vormen voor de hele persoon, zowel lichamelijk als psychisch. Haar antwoord om een zinvol bestaan te leiden is eveneens veelzijdig: creativiteit speelt een grote rol naast een goede inzet van hulpmiddelen en het aangaan van veel sociale contacten. Ze blijft ook steeds bezig. Dat bewonderen wij in Marga!

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningFlowing+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Driedimensionale verstellingen+ Weerstandsloos in het horizontale vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische Armondersteuningen Gowing

André Kruijf

André heeft Becker spierdystrofie en gebruikt de armondersteuning van Focal. Op de kleuterschool zag een onderwijzeres dat er iets niet in orde was met het bewegen van André Kruijf.

Dynamische Armondersteuningen Dowing

Berta van der Meer

Altijd actief, altijd bezig. Dat kenmerkte Berta van der Meer, 56 jaar jong, gedurende vele jaren. Maar wat als door een zware bindweefselaandoening steeds meer mogelijkheden wegvallen?

Hoofdsteun Papillon

Maurits Douven

We verbazen ons echter elke dag over de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de unieke levensvisie van veel personen met functiebeperkingen. Zo kwamen we in contact met Maurits, zeg maar Maus Douven en waren er snel van overtuigd dat zijn strijdbare levenshouding een bron van inspiratie kan zijn voor vele anderen.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!