Ina Conijn Dynamische Armondersteuning Balancer

Ina Conijn: een van onze Focal ambassadeurs, ze heeft samen met haar familie bijgedragen aan het ontstaan van de armondersteuning Balancer en dit product meer dan 20 jaar gebruikt.

De spierziekte SMA kon in de zestiger jaren nog niet goed gediagnosticeerd worden en er was nog weinig bekend over spierziektes in het algemeen. Ina’s oudere broer was al bekend met een spieraandoening, toen soortgelijke klachten kreeg Ina werd haar gezegd dat ze ‘Duchenne’ zou hebben. Er werd ook een korte levensverwachting uitgesproken, de leeftijd van twintig jaar zou Ina niet halen. Gelukkig is dit anders gelopen! Later is bij haar de diagnose SMA type 3 gesteld. Ina ging een gewone basisschool en op 11- jarige leeftijd kreeg ze een rolstoel die haar een enorme vrijheid gaf. Na de basisschool volgde ze de LEAO en toen ook deze erop zat ging zij, nog heel jong, bij een WSW bedrijf administratief werk verrichten. De werkomgeving maakte haar niet gelukkig en op 21- jarige leeftijd is Ina arbeidsongeschikt verklaard. Ina, geen kantoortype, ging creativiteitscursussen volgen en ging aan de slag als vrijwilliger bij huiskamerprojecten voor dementerenden. Het was helemaal ‘haar ding’. In die tijd kwam de eerste buitenrolstoel. In het privéleven van Ina zat de wind tegen. Haar partner Ron overleed na negen jaar huwelijk. Ina bleef, heel kenmerkend, niet bij de pakken neer zitten. Ze is later met de broer van Ron getrouwd en vormt hiermee alweer vele jaren een harmonieus stel. Er werd een toekomstbestendige woning gebouwd waarin ze nu heel zelfstandig zowel binnen als buiten kan leven.

De armfunctie van Ina werd in de 90’er jaren steeds meer beperkt. Al weer 23 jaar geleden vond de eerste kennismaking met Focal plaats en de Top/Help was voor haar een eye opener. Deze functioneerde helaas niet goed in de situatie van Ina. Ina wilde de grote bewegingen kunnen maken die armondersteuningen die van bovenaf komen en een kabel gebruiken toelaten. Door veel te overleggen en uit te proberen samen met Focal is toen de Balancer ontstaan. Het gebruik van een armondersteuning waarin de armen met een koord verbonden zijn aan de constructie was voor haar omgeving soms wat gek. Ina liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. De oplossing, links en rechts een Balancer, bracht haar weer zelfstandigheid en ze kon haar oude hobby’s als poppen maken weer oppakken. Kritiek pareerde zij met de uitspraak ‘Ik ben het die aan de touwtjes trekt’. Het maken van een uitgebreide ovenschotel koste haar plots slechts anderhalf uur in plaats van een halve dag en het koste haar veel minder energie.

Naast de Balancers heeft Ina ook andere hulpmiddelen. Omgevingsbediening in de vorm van een Housemate helpt haar bijvoorbeeld bij het bedienen van haar omgeving en er is een hulphond. Om aan de geschikte hulpmiddelen te komen bezoekt Ina al jaren de beurs Support in Utrecht en oriënteert ze zich op nieuwe oplossingen. Haar boodschap aan andere potentiële hulpmiddelgebruikers is hierbij vooral: Probeer het uit’!

De omgeving van Ina draagt veel bij aan haar welzijn. Thuis lopen vaak tal van familieleden, vrienden en kennissen in en uit. Ina is een optimistische vrouw met en mooi bestaan. Helaas functioneerden de Balancers niet meer zoals gewenst door Ina’s vorderende ziektebeeld. Daarom hebben we een nieuwe passing ingepland met een van onze adviseurs. Momenteel heeft Ina’s haar Balancers laten vervangen door twee Gowing’s. Dit geeft haar weer de vrijheid om te doen wat ze wilt!

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Hoofdsteun Papillon

Maurits Douven

We verbazen ons echter elke dag over de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de unieke levensvisie van veel personen met functiebeperkingen. Zo kwamen we in contact met Maurits, zeg maar Maus Douven en waren er snel van overtuigd dat zijn strijdbare levenshouding een bron van inspiratie kan zijn voor vele anderen.

Hoofdsteun Hoofdsteundrager

William Hartman

William Hartman is 25 jaar en woonachtig te Zwolle. In het dagelijks leven werkt hij als grafisch vormgever. Hij maakt gebruik van een elektrische rolstoel en heeft een actief sociaal leven.

Persoonlijke robotica – Jaco Hoofdsteun – Papillon

Sophie Bonke

Sophie heeft het syndroom van Ehlers-Danlos, wat betekent dat haar bindweefsel niet goed is aangelegd. Zij heeft wel een stafunctie, maar geen loopfunctie en zit in een elektrische rolstoel.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!