Dhr. Van ’t Wout Dynamische armondersteuning Sling

Sommige mensen kiezen geen beroep, maar het beroep kiest hen om dit vervolgens nooit meer los te laten.

Adriaan Van ’t Wout, inmiddels 83 jaar oud, is zo iemand. Als elfjarige jongen begon hij met het spelen van de viool, werd professional en speelt momenteel nog voor zijn plezier. De viool heeft alle aspecten van zijn leven bepaald, hij zou het heel erg vinden als een fysieke beperking hem zou stoppen. Hoe een dynamische armondersteuning óók bij het op hoog niveau maken van muziek oplossingen biedt en weer veel vreugde terug geeft.

Na zijn eerste muzieklessen is dhr. Van ’t Wout naar het conservatorium gegaan om uiteindelijk professioneel altviolist te worden. Op dit conservatorium leerde hij zijn toekomstige echtgenote kennen, die zang studeerde. Hierna heeft hij 32 jaar, tot hij op 60 jarige leeftijd in de VUT ging, in Hilversum bij het Radio Filharmonisch Orkest gespeeld. Dit is een groot orkest van de publieke omroep maar ook in het binnen- en buitenland optreedt. Dhr. Van ’t Wout heeft veel verschillende plaatsen, zowel op het podium als in studio’s, opgetreden en veel gereisd. Daarnaast voerde hij nog tal van andere muzikale activiteiten uit, altijd samen met zijn altviool. De VUT betekende zeker niet een afscheid van de muziek, hij is hierna doorgegaan met het spelen van kamermuziek met een vriendengroep. Binnen deze groep is dhr. Van ‘t Wout de enige ex- professional. Ieder voor zich studeren ze thuis een nieuw stuk in om hierna samen te repeteren en het stuk samen onder de knie te krijgen. Samen hebben ze het niet alleen maar over muziek, maar ook over het onderlinge wel en wee. Dit is niet alleen gezellig maar ook prettig voor de sociale en emotionele contacten.

Begin 2017 kreeg dhr. Van ’t Wout klachten in zijn rechter arm. Hij kon deze maar moeilijk meer optillen en had problemen met activiteiten als zijn haar kammen en zijn tanden poetsen. Na drie dagen lukte het optillen van de rechter arm zelfs geheel niet meer. Zijn hand en vingers bleven wel goed inzetbaar. De afname van kracht en stabiliteit was de aanleiding voor uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis in Amersfoort. Uiteindelijk werd een beknelling van een zenuwbaan met gedeeltelijke verlamming in de rechter schouder en de biceps vastgesteld. Pijn heeft hij gelukkig niet. De uitvalsverschijnselen deden zich enkel in zijn rechter kant voor dus met zijn linker arm konden veel taken als schrijven, computeren, eten overgenomen worden. Dit kon echter niet voor het viool spelen, waarvoor hij twee armen nodig heeft en met zijn rechterhand de strijkstok moet gebruiken. Vooral hiervoor is de hulp van de revalidatiearts en ergotherapeut ingeroepen. Na wat zoekwerk kwam de revalidatiearts bij Focal terecht en in mei vond een eerste passing plaats. Al snel kwam de Sling in beeld, met name omdat de Sling het mogelijk maakt om grote en onbelemmerde bewegingen te maken. Vioolspelen is een activiteit die een uiterst precieze inzet en dosering van krachten en beweging vraagt. Samen met de adviseur en dhr. Van ’t Wout  hebben we nog twee keer afgesproken om de juiste instelling van de Sling te vinden.

Door de Sling op de juiste manier in te stellen en met wat oefening van meneer kwamen ze toch een goede samenwerking en heeft dhr. Van ’t Wout  zich een andere streektechniek aangeleerd. Momenteel wordt dagelijks weer de altviool gepakt. Zowel dhr. Van ’t Wout is blij met deze oplossing, ook zijn vriendenkring is enthousiast. In de tijd dat dhr. Van ’t Wout op zoek was naar een passende oplossing hadden zij niet meer samen gespeeld. Door de Sling kunnen ze weer samen spelen. Ook is er een auto met automaat aangeschaft zodat autorijden ook weer mogelijk was, dhr. Van ’t Wout  kan hierdoor zijn vroegere leven vrijwel geheel hervatten!

Dhr. Van ’t Wout heeft de samenwerking met Focal als heel positief ervaren. Er was veel interesse en bereidheid om het standaard product op zijn specifieke behoefte aan te passen, en de adviseur stak er veel tijd in.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningFlowing+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Driedimensionale verstellingen+ Weerstandsloos in het horizontale vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Persoonlijke robotica – Jaco Hoofdsteun – Papillon

Sophie Bonke

Sophie heeft het syndroom van Ehlers-Danlos, wat betekent dat haar bindweefsel niet goed is aangelegd. Zij heeft wel een stafunctie, maar geen loopfunctie en zit in een elektrische rolstoel.

Persoonlijke Robotica Jaco

Niels ten Hagen

In het mooie Zwolle woont Niels ten Hagen. Hij ontvangt ons trots en gastvrij in de woning die hij onlangs samen met zijn vrouw heeft gekocht.

Dynamische armondersteuning Gowing

Rob Stolk

Een ontmoeting met Rob Stolk trekt niet ongemerkt aan je voorbij. Rob, 52 jaar oud, is militair veteraan en ex- duiker. Rob heeft heel wat meegemaakt. Hij heeft weinig aansporing nodig om zijn ervaringen als gebruiker van geavanceerde hulpmiddelen weer te geven. Die ervaringen zijn boeiend èn leerzaam.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!