Dhr. Elemans Maaltijdondersteuning Obi Dynamische armondersteuning Sling

Jan Elemans is 71 jaar en is getrouwd met Betsie, samen hebben zij 2 kinderen en 4 kleinkinderen.

Voorheen speelde hij graag golf maar kreeg problemen met zijn linkerhand, als hij de bal vanaf de tee wilde spelen liet zijn hand steeds los en vloog de bal alle kanten op behalve de goede. De huisarts stuurde hem door naar een neuroloog van het CWZ in Nijmegen en daar werd in 2007 ALS gediagnosticeerd.

Hij werkte destijds nog bij de Belastingdienst in Apeldoorn en kreeg daar gelukkig alle medewerking. Op het “altijd nog willen doen lijstje” hadden zij een rondreis door Zuid-Afrika staan en gezien de vooruitzichten hebben ze deze reis gemaakt toen hij nog goed mobiel was. Het was een prachtreis samen met onze dochter Danielle en haar vriend Jeroen, iets om nooit meer te vergeten.

De mobiliteit werd steeds minder, waardoor hij eerst een rollator ging gebruiken, de gedachte alleen al “zoiets is iets voor oudere mensen maar niet voor mij”. Later kreeg hij een scootmobiel waarmee hij meer mobiel werd buitenshuis. Doordat de hand- en beenfunctie steeds minder werden was het niet meer verantwoord met een scootmobiel te rijden en is er overgegaan op een elektrische rolstoel.

Omdat de arm- en handfunctie steeds minder wordt krijg je ook problemen bij het eten, er werd door de revalidatiearts van de St. Maartenskliniek geadviseerd om met een eethulp te gaan werken. Op dit punt werd in contact getreden met Focal en kwamen langs voor een proefpassing. Met een Sling kan Jan weer zelfstandig eten en hoefde hij niet geholpen te worden.

Om echtgenote Betsie te ontlasten van allerlei kleine dingetjes hebben ze Ruby een labradoodle gekocht. Ruby is naast huisdier en gezelschap ook een slimme hulphond. Ze heeft thuis een opleiding tot hulphond gehad van de hulphondenstichting CLICK. Ruby heeft haar hulphondendiploma behaald en is de rechterhand voor haar baasje.

De arm- en handfunctie nam steeds verder af en zij zijn daarom naar de Supportbeurs in Utrecht geweest om ideeën op te doen. OP de stand van Focal vonden ze diverse oplossingen. Allereerst voor het eten de Obi, het eetapparaat. Ook vonden ze daar omgevingsbesturing in de vorm van de Housemate. Hiermee kunnen zaken als verlichting, deuren en tv aangestuurd worden vanuit de rolstoel. Later werd ook het spreken steeds minder en daarom is er een spraakcomputer-programma GRID aangevraagd en in gebruik genomen om te communiceren.

Jan Elemans: “We hebben in samenwerking met de ergotherapeut van de St. Maartenskliniek de aanvragen gedaan. Ook hebben we nu verschillende keren met Focal gewerkt en contact gehad, tot volle tevredenheid maken wij gebruik van hun producten”.

Helaas is Dhr. Elemans in mei 2023 overleden

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningFlowing+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Driedimensionale verstellingen+ Weerstandsloos in het horizontale vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Hoofdsteun Papillon

Maurits Douven

We verbazen ons echter elke dag over de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de unieke levensvisie van veel personen met functiebeperkingen. Zo kwamen we in contact met Maurits, zeg maar Maus Douven en waren er snel van overtuigd dat zijn strijdbare levenshouding een bron van inspiratie kan zijn voor vele anderen.

Dynamische Armondersteuningen TopHelp - Omgevingsbediening

Avram de Snaijer

Avram, 28 jaar, heeft de spierziekte Duchenne. Een bezoek aan Avram lijkt symbolisch voor de brede blik op de wereld die hij, ondanks ernstige beperkingen, toch ontwikkelde.

Persoonlijke Robotica Jaco

Marieke van Gastel

Marieke gebruikt een Top/Help èn een Jaco. Heel wat techniek, maar dat is niet zonder reden – de hulpmiddelen stellen Marieke in staat om toch redelijk zelfstandig te zijn ondanks heel forse beperkingen.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!