Daphne Christiaans Persoonlijke Robotica Jaco

Voor Daphne Christiaans bepaalde het lot dat ze geboren werd met een ernstige vorm van cerebrale parese. Daphne, is spastisch en zodoende niet het doorsnee buurmeisje.

Focal leerde Daphne kennen doordat we haar een robotarm Jaco mochten verstrekken. Die ontmoetingen leerden ons dat Daphne een krachtige, intelligente dame is die op haar eigen manier iets moois van het leven maakt.

Daphne woont met haar ouders en zus in een leuke woning in de randstad. Ze heeft vanaf haar geboorte een vorm van cerebrale parese die spasticiteit en met name functiebeperkingen in armen, benen en spraak tot gevolg heeft. Ze ontvangt veel zorg en opvang in een warm gezin. Haar aanzienlijke beperkingen maakten dat Daphne speciaal onderwijs diende te bezoeken. Mytylschool De Brug in Rotterdam speelde een grote rol in haar ontwikkeling. Hier volgde zij een speciaal programma en haalde haar reguliere HAVO diploma wat haar in staat stelde zich voor het HBO te kwalificeren. Het bereiken van dit niveau via speciaal basis- en vervolgonderwijs is een topprestatie van Daphne. Ze heeft voor alle activiteiten extra tijd nodig, en dient informatie tot zich te nemen en te verwerken via haar computer met computeraanpassingen. Nu bezoekt Daphne al weer een jaar de Haagse Hogeschool waar zij wiskunde studeert . Met name statistiek vindt zij heel leuk. Inmiddels behaalde zij haar propedeuse.

Praten is voor Daphne niet heel eenvoudig en het kost soms moeite om haar te verstaan. Zij maakt zodoende niet zozeer met woorden maar met daden duidelijk wat zij in haar mars heeft en leert ons een lesje: ‘Mensen onderschatten me en denken dat ik niet alles kan leren’. Succes komt niet zomaar. Daphne investeerde veel energie en tijd in haar opleiding, en zal dit nog wel blijven doen. Haar mytylschool droeg op professionele wijze bij aan haar succesvolle scholing, en momenteel helpt de Haagse Hogeschool haar heel goed. Dit samenspel maakt dat ze nu leeftijdsconform kan presteren.

Op school maakt Daphne lange dagen. Vrijwel zelfstandig naar school gaan is mogelijk door het speciaal vervoer, een toegankelijke omgeving en computer en haar elektrische rolstoel. Op haar rolstoel heeft ze sinds anderhalf jaar een Persoonlijke robot. De Jaco is gemonteerd op een liftarm, zodat deze mooi opgeborgen kan worden op de rolstoel en een goed bereik heeft. Voor Daphne is het vooral een voorziening die maakt dat ze, eenmaal op school, zelfstandig kan eten en drinken. Zo kan ze nu zelfstandig een boterham eten, of drinken uit een pakje of beker. Ze bedient de robotarm via een apart scherm en doet deze bediening heel eenvoudig en snel. Daphne is zeker blij met de Jaco, bij afwezigheid van de robotarm zou ze veel hulp moeten vragen.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Persoonlijke roboticaJaco+ Neutraal design+ Compact in te klappen+ Drinkfunctie
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische Armondersteuningen TopHelp

Willem van de Watering

Willem van de Watering, 17 jaar oud, woont op een plek waar het goed vertoeven is, de oude binnenstad van Breda.

Dynamische Armondersteuningen Balancer

Erica Post

Erica Post is 57 jaar oud, getrouwd en moeder van 3 studerende kinderen. Voorheen was zij werkzaam als kinderarts. Erica heeft vele hobby’s waarbij zij haar handen intensief gebruikt waaronder pianospelen, sieraden en kleding maken.

Dynamische Armondersteuningen Dowing

Henriëtte Huart

Meer Amsterdams wonen dan Henriëtte Huart doet kan haast niet. Je treft haar de wijk Zeeburg, waar zij woont in een verbouwd pakhuiscomplex aan het water. Het is onderdeel van het prettige leven dat Henriëtte altijd gehad heeft.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!