Berta van der Meer Dynamische armondersteuning Dowing

Altijd actief, altijd bezig. Dat kenmerkte Berta van der Meer, 56 jaar jong, gedurende vele jaren.

Maar wat als door een zware bindweefselaandoening steeds meer mogelijkheden wegvallen? Als je ledematen en lijf weigeren om de activiteiten die je op prijs stelt uit te voeren, en je elke dag sterk vermoeid eindigt? Berta vond oplossingen door hard te strijden, te blijven zoeken en vragen. En ook door hulpmiddelen in te zetten. Haar recent verkregen armondersteuning Dowing zette zij recent voor het eerst in onder het oog van de koninklijke familie.

Berta van der Meer heeft de bindweefselaandoening hEDS, een zeldzame aandoening die, door het gemis aan collageen, leidt tot zwak bindweefsel. Heel lang was zij zich hier niet van bewust en had er een bepaald voordeel van. In haar jeugd was zij een slangenkind, kwam in een turnselectie en deed veel aan sport. Heel lang heeft zij paard gereden en had zij een bloemenzaak tot er meer lichamelijke klachten kwamen en het tillen van bijvoorbeeld emmers te zwaar werd.

De kennis van de zeldzame aandoening hEDS was en is nog gering. Lang is de diagnose niet gesteld en voelde Berta zich miskend. De lichamelijke oorzaak van haar klachten werd niet gezien, wat tot forse frustratie leidde. Berta heeft fors moeten knokken om tot inzicht over haar aandoening te komen. ‘Knokken voor je lijf’ noemt zij dat – het is vrijwel haar motto geworden. Het duurde tot vrijwel haar 40e jaar. Er blijkt vooralsnog alleen een revaliderende aanpak mogelijk, waarvoor zij fors moet reizen. Er komt nu wel geregeld een ergotherapeut aan huis die met Berta bekijkt hoe de steeds voortschrijdende achteruitgang aangepakt kan worden. Veelal gebeurt dit met hulpmiddelen. Ledematen gaan bij Berta vaak uit de kom, bij inspanning kan zij gemakkelijk over haar eigen grenzen gaan. Inmiddels zijn er diverse voorzieningen. Het fietsen dat zij graag deed werd opgevangen met een rolstoel en een scootmobiel. Thuis is er huishoudelijke hulp en hulp bij de zelfverzorging.

Toen ook het paardrijden opgegeven moest worden werd schilderen voor Berta een belangrijke uitlaatklep. Het betekende dat zij het werken achter de computer kon afwisselen met creatieve activiteiten. Met veel enthousiasme is ze op de natuur gerichte thema’s als mensen, dieren, landschappen gaan schilderen. Haar beperkte armfunctie speelt een rol in haar aanpak: ze werkt met acryl dat voldoende snel droogt en bij het steun nemen op het schilderij minder snel vlekt dan olieverf. Vanwege haar vingerspalken werkte ze weinig verfijnd. Vrij plotseling lukte dit schilderen echter niet meer. Het wegvallen van deze belangrijke uitlaatklep leidde vrijwel tot een depressieve stemming bij Berta en het verdriet was groot. Het was haar ergotherapeut die met de suggestie voor een oplossing kwam, namelijk het gebruik van een dynamische armondersteuning. Hiermee zijn we bij haar gebruik van de armondersteuning Dowing beland.

Het bezoek van een adviseur van Focal leidde tot het advies om de Dowing, gemonteerd op een trippelstoel aan haar rechter zijde, te gaan gebruiken. Het eerste gebruik van de armondersteuning was tamelijk opzienbarend. In dezelfde periode was Focal bezig met de voorbereidingen voor aanwezigheid op de Koningsdag te Tilburg. Daarbij liet Focal graag een enkele succesvolle gebruiker van haar voorzieningen zien aan de koninklijke familie en televisie kijkend Nederland. De adviseur, bekend met het mooie schilderwerk van Berta, vroeg of zij aanwezig wilde zijn. Berta deed dit graag en zo kwam het dat de koninklijke familie op 27 april uitgebreid kennis nam van het gebruik van een armondersteuning voor haar artistieke activiteiten. Hoewel ongeoefend, kon Berta tot half drie actief blijven terwijl zij eerder heel snel moest opgeven met pijn- en vermoeidheidsklachten en de arm niet voldoende hoog kon krijgen. De volledige koninklijke familie was oprecht geïnteresseerd en liet zich uitgebreid voorlichten. Miljoenen Nederlanders namen kennis van dit gebeuren en Berta kreeg, evenals Focal, nog vele weken tal van enthousiaste reacties. De openheid over haar aandoening was ook positief voor de gemeenschap van hEDS patiënten.

Het gebruik van een armondersteuning is een leerproces. Berta moest aanvankelijk leren om zich aan de armondersteuning over te geven en de arm voldoende te laten ontspannen. Dit lukte al snel beter, ook achter de computer thuis of aan het aanrecht. De Dowing helpt Berta in belangrijke mate om de arm langere tijd hoog te houden. Heel leuk is ook, dat Berta na 15 jaar met behulp van een elektrisch spinnewiel en de Dowing weer kon gaan spinnen. Niet alleen is nu middels de armondersteuning de uitvoering van tal van belangrijke activiteiten mogelijk, ook verbeterde hierdoor haar stemming. Door de armondersteuning ging in haar woorden ‘een wereld open’.

Berta noemt het contact met de adviseur van Focal goed. De uitleg was goed, de armondersteuning werd fijn ingesteld. Het succes van Berta maakt dat Focal trots is dat we een voor haar goed werkzame armondersteuning mochten leveren. Een belangrijk ingrediënt van haar succesverhaal lijkt ons echter haar voortdurende doorzetten, zoeken, knokken voor het eigen lijf.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningFlowing+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Driedimensionale verstellingen+ Weerstandsloos in het horizontale vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische Armondersteuning Gowing²

Marcel Didden

Aan de hand van een toren van blokjes met daarop vragen geschreven gaan Marcel en Michiel in gesprek over uiteenlopende onderwerpen die zowel voor Michiel als Marcel van toepassing zijn. Op deze manier hopen wij zowel Marcel als Michiel eens anders dan anders voor te stellen.

Persoonlijke robotica – Jaco Hoofdsteun – Papillon

Matthijs Hamakers

Over de ongelooflijke samenwerking van mens, robot en tal van andere hulpmiddelen. Voor dit artikel zijn we bij Matthijs Hamakers. Met zijn zus en moeder woont Matthijs in Oisterwijk.

Dynamische Armondersteuningen Balancer

Erica Post

Erica Post is 57 jaar oud, getrouwd en moeder van 3 studerende kinderen. Voorheen was zij werkzaam als kinderarts. Erica heeft vele hobby’s waarbij zij haar handen intensief gebruikt waaronder pianospelen, sieraden en kleding maken.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!