Anita Bergers Omgevingsbediening Hoofdsteun Papillon

Twee grote en vriendelijke witte herders heten je welkom bij Anita Bergers, een zwarte kat volgt. Een groot contrast tussen haar eerdere leven toen zij op 20- jarige leeftijd een hoge dwarslaesie kreeg.

Anita woont al weer jaren prettig in een Focuswoning en is zelfstandig dankzij de inzet van meerdere hulpmiddelen. Zij is ook al vele jaren een cliënt van Focal, en vertelt graag en met veel warmte.

Anita, 53 jaar oud inmiddels, was als allround medewerker actief in de effectenhandel in Amsterdam toen zij op een heel kwade dag een ongeval kreeg met een dwarslaesie als gevolg. Zij maakte alles bewust mee en gerevalideerde in Wijk aan Zee. Hier deed zij naar eigen zeggen niet zo heel veel maar maakte er al vroeg kennis met toen hele experimentele technologie om een computer te kunnen bedienen. Zij was één van de eerste gebruikers van de Lucy, een hulpmiddel om met een lichtvlekaanwijzer op de computer te werken. Een recente versie hiervan staat nu nog naast haar computer, en wordt elke dag gebruikt. Het was al vroeg een keuze om vooral te werken aan de dingen die er voor haar echt toe doen, zoals gebruik van de computer die haar leefwereld vergrootte.

Na haar revalidatie ging Anita korte tijd terug naar haar ouders op een flat, maar kreeg snel daarna de Focuswoning waar zij nu nog met veel plezier woont. Haar relatie eindigde en er moest naar passend werk gezocht worden. Zij kwam terecht bij wat destijds de Medische Afdeling van de Amro bank was in hartje Amsterdam. Na tal van fusies en veranderingen is dit inmiddels een zelfstandig Arbo bedrijf dat werkt voor ABN- Amro. Zij heeft hier tot vorig jaar als administratief medewerkster gewerkt, samen met veel leuke collega’s. Geleidelijk werd dit echter te zwaar voor haar, waarna ze volledig arbeidsongeschikt werd. Nu, eenmaal thuis, is zij haar dagen opnieuw aan het invullen. Ze steekt veel tijd in de verzorging van haar huisdieren. De twee witte herders zijn hulphonden – een oude en een jonge die de oudere aflost. Ze leidt ze zelf op in samenwerking met de Stichting Bultersmekke Assistancedogs. De twee genaamd Woezel en Pip worden door Anita elke dag door weer en wind uitgelaten. Anita onderhoudt hiernaast veel sociale contacten.

Na haar ongeval heeft Anita nooit echt in de put gezeten. Er moest wel fors geknokt worden om tot een prettig en zelfstandig bestaan te komen. Haar familie is haar hierbij tot een hele grote steun geweest en heeft veel gedaan. Hiernaast heeft Anita haar eigen regie heel goed opgepakt. Vanuit een PGB regelt ze haar zorg zelf en zorgt ervoor om goed op de hoogte te zijn van allerlei regelingen en mogelijkheden. Haar advies aan ernstig gehandicapten is dan ook vooral om je goed te informeren. ‘Zonder mijn familie en zonder goede kennis van zaken had ik in een verpleeghuis gezeten’.

De aanwezigheid van goede hulpmiddelen is een erg van belang voor Anita. Ze heeft inmiddels diverse generaties hulpmiddelen meegemaakt en mag zich, ook hierin, ervaringsdeskundige noemen. Haar hele woonomgeving is aangepast en wordt aangestuurd vanuit de rolstoel middels omgevingsbediening in de vorm van een Housemate systeem op de rolstoel dat zij met de rolstoel joystick bedient. Op het rolstoelscherm kiest zij een submenu, bijvoorbeeld voor tv- en audio bediening, en maakt nadere selecties op haar smartphone. Een kopie van dit systeem met een tablet als scherm bevindt zich naast haar bed. Hiervoor verkrijgt zij binnenkort een blaas/ zuig schakelaar. Bediening van alarm, oproep, telefoon, televisie, licht, gordijnen, lampen, deuren, bed – het is allemaal mogelijk. De specialisten van Focal verbonden alle verschillende systemen met elkaar. Ook gebruikt zij andere hulpmiddelen van Focal zoals de modulaire hoofdsteun Papillon en een elektrisch hoofdsteundrager hiervoor waarvan de verstelling veel gebruikt. Twee Balancers op een statief benut ze vier keer per week om haar armen flink te oefenen en door te bewegen. In de lijst met ‘hulpmiddelen’ mag de hulphond niet ontbreken. Anita spreekt hierbij haar enorme waardering voor de Stichting Bultersmekke uit.

De adviseurs van Focal zijn inmiddels oude bekenden voor Anita. Wat zij in hen waardeert is het meedenken en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Haar advies naar Focal is dan ook vooral: ‘Zorg dat jullie in staat blijven om de tijd uit te trekken en persoonlijk advies te geven’. Dit doen wij maar al te graag om samen tot mooie oplossingen te komen.

Helaas is Anita in 2020 overleden, Anita was een van onze belangrijkste ambassadeurs met wie wij altijd zeer prettig hebben samengewerkt. In overleg met haar familie mogen we nog steeds Anita’s foto’s en artikelen gebruiken om zo meer mensen te inspireren.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

HoofdsteunenPapillon+ Stabilisering met optimale vrijheid+ Comfortabel+ Minimalistisch
Lees verder
HoofdsteunenBorstfixatie+ Complete ondersteuning voor hoofd en romp+ Solide en comfortabel+ Ingesteld naar individuele behoeftes
Lees verder
HoofdsteunenHoofdsteundrager+ Ingesteld naar individuele behoeftes+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Diverse bewegingsrichtingen
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische Armondersteuningen Dowing

Berta van der Meer

Altijd actief, altijd bezig. Dat kenmerkte Berta van der Meer, 56 jaar jong, gedurende vele jaren. Maar wat als door een zware bindweefselaandoening steeds meer mogelijkheden wegvallen?

Persoonlijke Robotica Jaco

Daphne Christiaans

Voor Daphne Christiaans bepaalde het lot dat ze geboren werd met een ernstige vorm van cerebrale parese. Daphne, is spastisch en zodoende niet het doorsnee buurmeisje.

Dynamische Armondersteuningen Gowing

Rinze Plooij

Het levensverhaal van Gowing gebruiker Rinze Plooij. "Ik haal het maximale uit mezelf en ga tot het gaatje" is het levensmotto van Rinze Plooij, een ondernemende, actieve, sociale, sportieve, realistische en blije jongeman.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?
Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie en het gebruik van een van onze hulpmiddelen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!