André Kruijf Dynamische armondersteuning Gowing

André heeft Becker spierdystrofie en gebruikt de armondersteuning van Focal.

Op de kleuterschool zag een onderwijzeres dat er iets niet in orde was met het bewegen van André Kruijf. André is nu 39 jaar oud; zijn vroege jeugd lag in een tijd waarin de diagnostiek van spierziektes nog heel moeilijk tot stand kwam. Uiteindelijk werd op vijfjarige leeftijd, mede middels spierbiopsie, de diagnose spierziekte Becker gesteld. André zat toen in het reguliere onderwijs en rondde later MAVO en HAVO af, het speciaal onderwijs vond hij geen optie. Hij wil niet naar zijn beperkingen leven maar een leven inrichten dat niet gekenmerkt wordt door invaliditeit, door te kijken wat wel en niet kan. Na het middelbaar onderwijs ging hij de HBO- lerarenopleiding Duits volgen, aanvankelijk met het idee om tolk of vertaler te worden. Tijdens stages ging het onderwijs hem echter fascineren en werd de 2e graads onderwijsbevoegdheid voor het vak Duits behaald. In die periode ging zijn aandoening behoorlijk opspelen. Een periode van revalidatie volgde. Hierna is André nog zijn 1e graads bevoegdheid gaan halen. Het professioneel geven van onderwijs bleek echter niet haalbaar. André werd definitief arbeidsongeschikt maar deed nog wel enige freelance opdrachten in de journalistiek. Hij heeft ook nog een schakelprogramma Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit afgerond, maar is vanwege zijn beperkte belastbaarheid niet verder gegaan met de aansluitende Masteropleiding. Zijn dagen zijn nu gevuld met zelfstudie, sociale contacten en hobby’s.

Het leven met een ernstige spierziekte wordt sterk gekenmerkt door een verlies van energie en vraagt veel aanpassing. Dat maakt niet dat André het hoofd laat hangen. Hij kan zich over veel zaken verwonderen, en onderneemt daar dan toch actie op.

Op de elektrische rolstoel van André is aan de rechter zijde een Gowing gemonteerd. André is er blij mee, zeker ook omdat deze in overleg met de ergotherapeute van Groot Klimmendaal nog op tijd is ingezet. Hij doet er veel mee. Activiteiten als drinken (een kop voldoende lang kunnen vasthouden), eten en allerlei objecten oppakken en manipuleren lukken nu veel beter en met veel minder moeite. Hij noemt de Gowing zeker ook fijn voor het bereiken van objecten boven zijn macht, in combinatie met de hoogteverstelling van de rolstoel. Het gaat niet altijd om de bekende nuttige activiteiten, maar zeker ook om betekenisvolle activiteiten. Zelf wisselgeld kunnen ontvangen of recht vooruit een hand kunnen geven bijvoorbeeld. André praat realistisch en kritisch over de inzet van een hulpmiddel als de Gowing. Zijn ervaring is dat je het gebruik echt moet leren, vooral vanwege het compenserend bewegen dat eerder, vóór gebruik van de armondersteuning, in de bewegingspatronen is geslopen. Dat moet je als gebruiker weer afleren en aanvankelijk bewust stil staan bij de juiste uitvoering van bijvoorbeeld een beweging waarbij de schouder flink moet gebruiken. Mensen moeten realistische verwachtingen hebben. Gebruik kost een investering, maar het loont wel. ‘Je hulpmiddel is je vriend maar je moet elkaar wel beter leren kennen’.

Hulpmiddelen in dit verhaal en andere relevante hulpmiddelen

Dynamische ArmondersteuningFlowing+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Driedimensionale verstellingen+ Weerstandsloos in het horizontale vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningDowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Elegant ontwerp+ Eenvoudig in gebruik
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningGowing²+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zelfstandig aanpasbaar gedurende de dag+ Armpositie is fixeerbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningTop Help+ Gewichtscompensatie vanaf onder+ Elektrische liftfunctie+ Weerstandsloos in horizontaal vlak
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningBalancer+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Zacht & soepel materiaal om arm+ Inklapbaar
Lees verder
Dynamische ArmondersteuningSling+ Gewichtscompensatie vanaf boven+ Gemakkelijk horizontaal bewegen+ Zacht & soepel materiaal om arm
Lees verder

Ervaar onze hulpmiddelen

Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.

Passing aanvragen

Lees meer ervaringen

Dynamische armondersteuning Gowing

Desireé Willems

Kom je op bezoek bij Desireé Willems in Nijmegen, dan kom je in een levendige omgeving terecht. Twee hondjes komen je keffend tegemoet, Desireé is de kerstboom aan het decoreren en de buurvrouw loopt binnen voor een bakje.

Persoonlijke Robotica Jaco

Daphne Christiaans

Voor Daphne Christiaans bepaalde het lot dat ze geboren werd met een ernstige vorm van cerebrale parese. Daphne, is spastisch en zodoende niet het doorsnee buurmeisje.

Omgevingsbediening – Hoofdsteun Papillon

Anita Bergers

Twee grote en vriendelijke witte herders heten je welkom bij Anita Bergers, een zwarte kat volgt. Een groot contrast tussen haar eerdere leven toen zij op 20- jarige leeftijd een hoge dwarslaesie kreeg.

icon-werkwijze

Dit is onze
werkwijze

Hoe gaat de aanvraag van een hulpmiddel bij Focal? Welke stappen worden doorlopen?

CallToActionVergoedingRGB

Vergoeding van
het hulpmiddel

Er zijn diverse financieringssystemen voor hulpmiddelen. Zoek  welke vergoeding voor jou van toepassing is.

icon-adviseur

Een vraag stellen
aan een adviseur

Benieuwd naar hoe een hulpmiddel jou zou kunnen helpen?

CallToActionDelenRGB-2

Voorstellen bij
je ergotherapeut

Deel eenvoudig en snel de inhoud van deze pagina met je ergotherapeut per mail!