Beademingsmontage op rolstoel
Kenmerken
+ Compact op de stoel
+ Verschillende samenstellingen mogelijk
+ Zowel voor beademing- als uitzuigapparatuur
+ Eenvoudig aan te passen
+ Past op alle rugframes
Dagelijkse activiteiten
Ervaar vrijheid en veiligheid, passend voor jouw persoonlijke situatie door maatwerk
Hoewel het voor een groot deel van onze hulpmiddelen een keuze is om deze al dan niet te nemen en te gebruiken is dat bij beademing wel anders. Wanneer hulp bij ademhalen ten allen tijden benodigd is, is dit geen keuze. Echter zijn er verscheidene opties hoe deze op de stoel te bevestigen.
Focal heeft een zelf ontwikkelde beademingsopbouw(montage systeem) die zowel compact als modulair is en voldoet aan alle certificering en keurmerken van deze tijd waaronder MDR. Hierdoor is hij veilig en volledig aan te passen naar jouw situatie. Onze beademing opbouw is geschikt voor o.a. de Trilogy, Astral en Stellar beademingsapparatuur en uitzuigapparatuur o.a. Clario, Asskea M30 etc. De opbouw wordt altijd voorzien van een CE-gekeurde voeding die zowel een 24 als 12 V aansluiting heeft.
Voor wie
Zorgeloze ondersteuning bij het ademen
Chronische ademhalingsondersteuning of thuisbeademing kan van toepassing zijn bij bijvoorbeeld mensen met een spierziekte of longziekte. Zij hebben door beperkte kracht om te ademen een onvoldoende ademhaling. De beademing is daarbij op de rolstoel gemonteerd zodat deze ten alle tijden beschikbaar is en het doel kan dienen om de ademhaling te verbeteren of te ondersteunen. Een beademing op de rolstoel kan op praktisch alle type rolstoelen en in diverse casussen.
Functie
Veilig, betrouwbaar en robuust
De functie van de beademingsmontage is om een compacte robuuste, veilige beademing te realiseren op diverse type rolstoelen. Hierdoor heb jij altijd en overal je beademing bij je zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Doordat de montage een eigen voeding bevat is deze extra betrouwbaar en kan er gemakkelijk zowel een beademing als uitzuigapparaat op de stoel worden geplaatst. Het systeem is modulair wat wil zeggen dat wij hem volledig kunnen aanpassen op de type apparatuur welke erin geplaatst zal worden. De montage is hierdoor nooit onnodig groot of omvangrijk.
Dagelijkse activiteit
Rijden zonder beperking
Door thuisbeademing op de rolstoel mee te dragen en daardoor dus altijd beschikbaar te hebben geeft dit een grote vrijheid. Je hoeft niet overal waar je gaat een zuil met apparatuur handmatig met je mee te nemen. Dit biedt mogelijkheden, je kan eenvoudig naar buiten voor een ommetje, een boodschap doen of je vrij maneuvreren binnen je woning. Wij streven er naar om de beademing zo compact mogelijk op de stoel te monteren waardoor de stoel minimaal uitsteekt aan de achterzijde. Ook dit helpt bij het binnenshuis rijden met de rolstoel. Tot slot heeft de compacte opbouw als voordeel dat deze voldoende ruimte over laat voor de mogelijk reeds bestaande hulpmiddelen of accessoires op de stoel zoals hoofdsteun (met electrische verstellingen) of een draagtas.
Accessoires
Voor elke casus een oplossing
Zoals eerder genoemd is een uitzuigapparaat eenvoudig toe te voegen aan de opbouw van de beademing. Maar de beademing zelf bevat vaak ook enkele accessoires waaronder de arm waar de beademingsslang aan bevestigd dient te worden. Voor deze beademingsslang maken we gebruik van verschillende montage systemen, ook kunnen we de slang wegzwenkbaar maken zodat deze zich op de gewenste momenten voor de mond begeeft maar tijdens het praten even op zij is bijvoorbeeld. Kijk voor meer informatie over de wegzwenkbare arm hier.
Werkwijze
Hoe gaat zoiets in zijn werk?
Het opbouwen van een beademingssysteem op de rolstoel heeft een eigen werkwijze. Allereerst wordt er door het Centrum voor Thuis Beademing (CTB) bepaald welke beademings- en eventuele uitzuigapparatuur benodigd is op de rolstoel. Vervolgens geeft het CTB dit aan ons door en nemen wij het vanaf hier over. Wij nemen eerst telefonisch contact op om een afspraak te plannen voor het ophalen van de rolstoel. Bij het ophalen wordt direct ter plekke besproken wat er op de stoel geplaatst zal worden, hoe het eruit ziet en op die manier kan je meteen aangeven waar wij rekening mee moeten houden bij de montage. We proberen uiteraard altijd zo strak mogelijk op te bouwen. Dit kan ook door onze goed opgeleide werkplaats met ruime ervaring. Deze ervaring is op het gebied van eenvoudige, maar ook zeker complexe opbouwen. Wanneer we er met de standaard niet uitkomen kan er altijd gekeken worden naar maatwerk.
De duur van opbouw bedraagt 1 dagdeel dit in combinatie met het ophalen en retourneren van de stoel leidt tot: bijvoorbeeld maandag middag ophalen, dinsdag opbouwen en woensdag ochtend retour. In overleg of afhankelijk van rijafstand kan het mogelijk versneld worden. Bij vragen kan je altijd contact met ons opnemen en kijken we met je mee.
Ervaar onze hulpmiddelen
Ontvang je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Wij komen graag bij jou langs om je te laten kennismaken met onze hulpmiddelen. Tijdens de passing kun je onze hulpmiddelen zelf uitproberen en brengen wij gezamenlijk jouw wensen in kaart. Uiteindelijk besluiten wij samen welk hulpmiddel of maatwerkoplossing het beste bij jou past.
Ervaringen
Marcel Didden
Aan de hand van een toren van blokjes met daarop vragen geschreven gaan Marcel en Michiel in gesprek over uiteenlopende onderwerpen die zowel voor Michiel als Marcel van toepassing zijn. Op deze manier hopen wij zowel Marcel als Michiel eens anders dan anders voor te stellen.
Hanno Bos
Hanno hoorde in eind 2014 dat hij ALS heeft. Als gesprekspartner weet je dan dat een gesprek over zijn huidige leven en functioneren een hele lading kent.
Rob Stolk
Een ontmoeting met Rob Stolk trekt niet ongemerkt aan je voorbij. Rob, 52 jaar oud, is militair veteraan en ex- duiker. Rob heeft heel wat meegemaakt. Hij heeft weinig aansporing nodig om zijn ervaringen als gebruiker van geavanceerde hulpmiddelen weer te geven. Die ervaringen zijn boeiend èn leerzaam.
Berta van der Meer
Altijd actief, altijd bezig. Dat kenmerkte Berta van der Meer, 56 jaar jong, gedurende vele jaren. Maar wat als door een zware bindweefselaandoening steeds meer mogelijkheden wegvallen?
Henriëtte Huart
Meer Amsterdams wonen dan Henriëtte Huart doet kan haast niet. Je treft haar de wijk Zeeburg, waar zij woont in een verbouwd pakhuiscomplex aan het water. Het is onderdeel van het prettige leven dat Henriëtte altijd gehad heeft.
Marga Willemsen
Onze gebruikster van de maand is Marga Willemsen (51). Marga gebruikt één hulpmiddel van Focal en wel een echte klassieker, de armondersteuning Top/Help.
Avram de Snaijer
Avram, 28 jaar, heeft de spierziekte Duchenne. Een bezoek aan Avram lijkt symbolisch voor de brede blik op de wereld die hij, ondanks ernstige beperkingen, toch ontwikkelde.
Daan van Veen
Daan is een vrolijke jongen van 15 jaar. Hij heeft de ziekte van Duchenne, wat inhoudt dat al zijn spierweefsel verzwakt wordt. Twee jaar geleden is Daan zijn loop- en stafunctie volledig verloren en is hij geheel rolstoelafhankelijk geworden.